Daar gaan ze: Martien, Marieke en Klaas: de drie juryleden van het geveltuinengenootschap. Keurende blikken, behoedzaam rondkijken en evaluerende gesprekken. Woorden als: fijn tuintje, heeft potentie, onderhoud zou beter kunnen, wat een mooie kleuren, eenheid, poepoe, uitdaging hoor, fluisteren ze elkaar toe. Ondertussen wordt de strategie besproken: er worden dit jaar straten genomineerd, de focus komt op totum pro parte, het geheel in plaats van de losse delen.
De Wisteria Sinensis (blauwe regen) valt op: als cobra’s lijken ze regenwaterpijpen te wurgen. De felste kleurenpracht is er vanaf maar de plantenpower blijft imponeren. Verder veel vlinderstruiken, paardenbloemen, hedera’s, verwaaide narcissenresten, eenjarig pootgoed dat brutaal en schattig tegelijk hun kleuren etaleert, enkele stadsmargrieten, Kaukasische vergeet-me-nieten en de nog groene sterasters sieren de gevels.
Martien bepaalt de looproute, Marieke geeft aanwijzingen en Klaas noteert. Bijvangst bij deze wandelronde is een nader inzicht in de fietsparkeerproblematiek. Die concentreert zich in de Visserstraat, Sledemennerstraat, Westerbinnensingel en Westerhavenstraat. De Westerbinnensingel toont twee gezichten: een teveel aan op de stoep geparkeerde fietsen en een supergezellig deel met bankjes, tuintjes en straatversieringen. Twee bewoonsters laten zich stralend fotograferen.
Of de geveltuinsituatie, vergeleken met vorig jaar, is verbeterd, kunnen we niet direct zeggen. Wel zien we het effect van de verbindingsfunctie: samen een tuintje aanleggen en onderhouden levert niet alleen een fraai en ecologisch verantwoord straatbeeld op, het zorgt ook voor betere burenbanden. Even zitten op een bankje en bijpraten, elkaar helpen met adviezen en in gesprek raken met passanten.
De short list (in alfabetische volgorde) is:
- Dwarsstraat;
- Schuitemakersstraat;
- Sledemennerstraat;
- Westerbinnensingel.
Op een nader te bepalen moment laten we weten welke straat heeft gewonnen en wanneer de prijsuitreiking plaatsvindt.