Soms waan je je in stad Groningen in Oosterhesselen of Veendam. Dorpse grandeur verstopt in een stedelijke jas. Waar vind je een straat met slechts drie huisnummers aan de oneven zijde? Aan Munnekeholm, Een straat met een klassieke uitstraling, maar voor de A-Kwartierwijk eigenlijk een halve straat. Wat wil de historie? Slechts de helft van Munnekeholm wordt gerekend tot het A-Kwartier. Alleen de oneven nummers. Het buurtverenigingsbestuur heeft inmiddels vragen gesteld aan de gemeente over de achtergrond van dit fantoomfenomeen.
De straat wordt gedomineerd door een groot rood bakstenen gebouw met daarop veelvuldig de tekst TRAIN MORE, een ogenschijnlijk eenvoudige gebiedende wijs. Als je de bezoekers die het pand verlaten die tekst voorhoudt, word je onbegrepen aangekeken. Het gebouw staat ook bekend als het PTT-gebouw. Stammend uit de tijd dat gas niks kostte, met kantoorruimtes als kerkelijke interieurs waar ijzige tocht even eenvoudig door de kieren wegsijpelde als Gods woord. Voor deze fitnesstempel een rij keurig gestalde fietsen, het voorwiel in een soort permanent geopende eendenbek geduwd.
Heb je in dorpen met bierkratten zeulende zuipkeetjongeren, onbekend met hersencelverlies door alcoholgebruik, het stedelijk straatbeeld wordt gedomineerd door met biertrolleys heen en weer rollende, uitsluitend mannelijke, studenten. Een enkele auto, fietsers, bezorgscooters en sportieve typen die naar vers zweet, een overdosis gel of Midalgan ruiken. Aan de Torenstraatzijde, juist voor de Nieuwstraat: veelal langzaam rijdende auto’s met morsige mannen. Zoekende, gepijnigde blikken in verhitte koppen.
Het mooiste Munnekeholmgebouw is een soort dorpshuis, het Aduarder Gasthuis, ooit voor thuisloze vrouwen bestemd. Symmetrisch gebouwd, kleine door roeden verdeelde raampjes. In het midden een historische plaquette met de namen van de weldoeners die het pand ooit stichtten. Eind vorige eeuw werd het pand door Stichting Studenten Huisvesting gekocht en in 1986 vond de heropening plaats.