header

Columns

Lummelen met een EV

Screenshot_2023-01-15_at_21.28.51.pngEn route op de A6 ga ik, uw autoloze buurtgenoot, voor het eerst een Fastned laadstation uitproberen met een geleende bolide. Het is regenachtig donker en de accu met 300 km actieradius lijkt iets sneller terug te lopen. De stoelmassage laat ik even voor wat ie is. De keuze valt op een laadstation bij Emmeloord. Er is wat gezonde spanning. De jongen van het bedrijf die de EV aan me meegaf tankte net als ik nog niet eerder stroom langs de snelweg. Het zou een kwestie zijn van het gele snoer uit de kofferbak pakken en aankoppelen, net als bij de binnenstedelijke laadpalen. 

Lees meer...

Een stap(je) terug!?

In financieel-economische zin een stap(je) terug om de wereld weer leefbaar te maken!? Wellicht met als resultaat op sociaal-maatschappelijke vlak een forse stap vooruit. Natuurlijk de ‘rijken’ wat meer dan de ‘armen’. Op vele fronten speelt deze discussie:

Denk aan de fondsvorming voor de klimaatschade in de ontwikkelingslanden. Een besluit dat met moeite en pijn tot een resultaat kwam. Concrete bedragen ervoor konden niet worden genoemd. De stikstofdiscussie met de landbouwsector is nog steeds niet geslecht, terwijl er al miljarden voor in de regeringsbegroting zijn ‘gereserveerd’. In de regeringscoalitie is er nog geen duidelijkheid over de maatregelen in het nieuwe belastingstelsel. Ook is er lang gesteggeld om volgend jaar tot een aanvaardbaar prijsplafond te komen. En bij de aankondiging van de excuses voor de slavernij en de eventuele herstelbetaling woedt de discussie nog voort. En vallen er definitieve besluiten, wordt de Geit en Kool gespaard!

Lees meer...

“Het zit tussen de oren”, maar soms …..

Afgelopen woensdag zat ik met een kop koffie in de trein van 10.18 uur vanuit Groningen,
via Zwolle, naar Utrecht. Op het moment van vertrekken ontstond er rumoer. Er werd
melding gemaakt van een aanrijding met een “persoon” en dat de trein niet zou vertrekken.
Even later gevolgd door de mededeling dat deze situatie zeker tot 14.00 uur zou voortduren.
Aan de gezichten van je medereizigers is te zien dat veel voornemens hiermee in het water
vallen. Anderen verzuchten, nee, toch niet weer!
De reisplanner van NS leert dat de sneltrein naar Leeuwarden (Arriva) al snel vertrekt en
dan is het mogelijk om met NS van Leeuwarden, via Zwolle, naar Utrecht te reizen. Ik heb
hardlopend – en ik was niet de enige – mij verplaatst naar de andere zijde van het station,
om precies op tijd in de trein plaats te nemen. Bij het eerste station na Groningen, Zuidhorn,
opnieuw onrust. Wisselstoring bij Grijpskerk! Na enige tijd komt de mededeling dat de trein
teruggaat naar Groningen. Terug bij af!

Luhu

Onder nummer 100680 staat in de bouwhistorische dossiers van RO/EZ der gemeente Groningen het pand Munnikeholm 4. Het dateert uit 1870 en is een gemeentelijk monument. De beschrijving ervan op de website monumenten.nl is al even negentiende eeuws als de bouwstijl van het pand (Op de nokken van het schilddak staan twee houten pilonen, of: In de resterende lijstdelen zijn rechthoekige blindveldjes aangebracht) en de bestemming ervan wordt omschreven als: kantoor en opleidingscentrum. De belangrijkste bewoner is de stichting Clubhuis voor doven. De bovenverdieping bevat het clubhuis en de begane grond bergt een modern verschijnsel: een espressobar, die niet onderdoet voor de tientallen koffietenten die onze stad rijk is, maar duidelijk een aantal extra attracties heeft.

De belangrijkste attractie is de rust die deze tent uitstraalt. Het is weldadig om hier te verkeren met een vriend of vriendin en jezelf gemakkelijk verstaanbaar te kunnen maken. In andere koffietenten is het vaak een oorverdovend gekwetter, maar daar is hier niets van te merken: ‘Unter alle Pilonen ist Ruhe’, om op Goethes beroemde versregel te variëren.

Lees meer...

Hilarisch: dit spreekt voor zich MadA!

Screenshot_2022-11-07_at_08.28.52.png

Erger je niet, verwonder je slechts. Dat is een prima houding om door Stad te lopen en de kleine ergernissen gewoon van je af te laten glijden. Zoveel zijn er nu ook weer niet.

Verwonderen doe ik mij eens te meer, voornamelijk positief zoals over de aanpak bij Minerva, de nieuwe Van der Velde aan het Akerkhof, opmerken van de vogelschuilplekken na de vogelwandeling, ondernemers die veranderingen veroorzaken en zo verder.

Sommige terugkerende zaken zoals het herhaald opengooien van de straten rondom het Pomphuis beginnen zo onderhand hilarisch te worden, al wel vijf keer op dezelfde plek dit jaar. Dan begin ik me onderhand toch af te vragen of we ooit klimaatneutraal zouden kunnen worden in 2050, zelfs als we echt ons best gaan doen. Niet kunnen of willen liggen dicht bij elkaar.

Lees meer...

Activiteiten

Doe mee met:

03.04.2023: Sowieso elke eerste maandag van de maand om 16:30 met de Schoonmaakavond!

22.04.2023: Lentekriebels

25.06.2023: Lustrumdiner

Heb je meegedaan met:

04.02.2023: Monument en Archeologie

08.01.2023: Nieuwjaarsborrel

17.12.2022: Feeërieke vaartocht

27.11.2022: Gewelvenwandeling A-kerk

25.09.2022: Uitreiking van het Gouden Schepje

05.09.2022: Schoonmaakdag

16.07.2022: Vogelwandeling door A-kwartier

26.06.2022: Op fietse met Henk

07.05.2022: Schilderen met de Klassieke Academie

10.04.2022: Lentekriebels opschoonactie

27.02.2022: Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A