header

Columns

Welkom terug

Screenshot_2022-08-28_at_17.42.05.pngIn de late zomerperiode kan de stad zo lekker kabbelend zijn. Dat is zo’n sfeer om je zacht door de dag te laten glijden, ook al moet je werken. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. De meeste vogels zijn vertrokken en de lucht is voor een paar weken geklaard voor de blijvers. De vreemde vogels vertrekken overigens nooit, maar die zijn dan ook vleugellam. Vakantie zonder op vakantie te gaan, top!

Marktlui op halve bezetting, studenten zowat helemaal weg, werkzaamheden opgeschort door de bouwvak, de toeristen die gelukkig niet verder komen dan de Brugstraat.

Lees meer...

Ratten

Screenshot_2022-08-12_at_20.18.12.pngAls ik op mijn racefiets afsla bij Helperzoom richting Antwerpenweg en op tempo door de tunnel jaag, schiet een rat voor me langs. Zo te zien een bruine rat(¹), een vrouwtje. Zij wordt net niet geshredderd door mijn voorwielspaken. De Giant TCR-spaken zijn niet rond maar plat en op topsnelheid ronddraaiend hebben ze iets weg van de smalle vlijmscherpe mesjes waarmee slagersvrouwen in mijn dorp vroeger plakjes cervelaatworst sneden als er een personeelsfeestje was van Uitgeverij Banda. 

Dat ging maar net goed, denk ik en vervolg mijn trainingsrondje Zuidlaardermeer. Voorzichtig, denk ik, rattenvrouwtjes dragen het jaar rond verantwoordelijkheid voor jonkies. Een week later zie ik, in de vooravond, schuin voor ons huis, een rat onder het cortenstalen hek van Minerva kruipen. Op zoek naar een nagerecht na zijn buik vol te hebben gegeten bij de vuilnisbak op de steiger. Of is het een verdwaald muskusratje(²), dat via het trappetje uit de A is gekomen en zich nu even uitschudt? 

Lees meer...

Gele trui

Screenshot_2022-07-31_at_19.03.56.pngNu de gemeente de Diepenring uitsluit van positief nieuw binnenstadbeleid, ga ik er eens goed voor zitten om dit aan ze te laten weten. Het is me al vaker opgevallen dat dit type berichten aan organisaties in de vorm van klachten en bezwaren dient te verlopen. Een idee, suggestie of advies geven zou ik prettiger vinden, maar voilà: een bezwaar. 

Via een linkje bij het bewuste besluit, kom ik via mijn DigiD uit op een invulscherm. Onderwerp, kenmerk, en dan volgt een vakje om te beargumenteren waarom je het besluit graag anders zou zien. Voor het gemak vul ik ook in hoe ik ‘t wel graag zou zien. Al schrijvend kom ik lekker op dreef: het nieuwe collegeprogramma pak ik er zelfs nog even bij. Zo! Tevreden druk ik op ‘verzenden’. Maar dan.. in plaats van ‘dank voor het doorgeven’ volgt het cryptische ‘u heeft te lang niets gedaan en de termijn van 15 minuten overschreden’. En ik heb het relaas vooraf niet even gekopieerd … 

Lees meer...

Tijdelijkheid….. een weerbarstig fenomeen

Screenshot_2022-07-16_at_22.43.35.pngVeel tijdelijke producten. Tijdelijke contracten, huisvesting, uitverkoop en natuurlijk de leenscooter en vele leenartikelen. Maar ook vakanties, sportactiviteiten e.d. die een relatief korte tijd in beslag nemen. Vaak weten we precies hoe lang die tijdelijkheid gaat duren. We stellen ons daarop in. De aanbieder ervan verdient aan het product dat de consument vrolijk maakt of gemak biedt.

Door het vele gebruik van die aanbiedingen blijkt dat we ons er zeer goed op kunnen voorbereiden. Die gebeurtenissen zijn eindig en goed te overzien. Indien die tijdsduur niet meer te overzien is, wordt het gebruik ervan saai of zelfs ondraaglijk. De kosten voor het gebruik van het aanbod staan dan niet meer in verhouding tot de kwaliteit van het aanbod.

Op zowel heugelijke als op nare gebeurtenissen, die eindig zijn, is onze emotie vooraf te voorspellen. Zo niet dan wordt iets al vrij snel ondraaglijk, saai of juist verslavend leuk. We gaan in die situaties vaak op zoek naar middelen of methodes om dat op te heffen. 

Lees meer...

Blij, dan kun je veel aan!

Zaterdagochtend, het zonnetje schijnt, onderweg met mijn “karretje” naar de markt op de Vismarkt. Stoeldraaierstraat door en op de hoek bij Schuurman Schoenen zit hij altijd op zijn knieën – hij draagt kniebeschermers – met zijn prachtige witte haren. Vaak zingt hij, speelt mondharmonica, maar is ook in voor een praatje. Vorige week kondigde hij stralend zijn verjaardag aan - 60 jaar – en nu laat hij mij weten erbij te horen, bij de ouderen. Hij lacht altijd en samen met het zonnetje maakt hij mij blij. 

De markt is nu een samenkomst van stadjers en ommelanders die boodschappen doen en veel toeristen. Bij de visboer leidt deze mix tot een lange rij voor de kibbeling. Als ik dan eindelijk aan de beurt ben en ik mijn bestellingen – geen kibbeling - heb geplaatst, roept iemand dat er geen orders meer worden aangenomen voor de haring. Er blijft niet veel anders over om de haring dan maar te laten zitten. Ik merk dat ik inmiddels minder oog heb voor het zonnetje.

Lees meer...

Activiteiten

Doe mee met:

Sowieso elke eerste maandag van de maand om 16:30 met de Schoonmaakavond!

Heb je meegedaan met:

25.09.2022: Uitreiking van het Gouden Schepje

05.09.2022: Schoonmaakdag

16.07.2022: Vogelwandeling door A-kwartier

26.06.2022: Op fietse met Henk

07.05.2022: Schilderen met de Klassieke Academie

10.04.2022: Lentekriebels opschoonactie

27.02.2022: Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A