De beste Groninger friet wordt gemaakt in het Groninger Friethuys, Astraat 10. Dat meldde Sikkom na een uitgebreide studie onder reviews van snackbar- en cafetariagasten.
Op een doordeweekse dag spreken we eigenaren Desirée en Joshua om 14.00 uur, ruim voordat de eerste frieteters binnenkomen. Ze vertellen beurtelings hun verhaal: “We wisten niets van de vermelding op Sikkom. Die eerste prijs was een volkomen verrassing! We zitten hier pas sinds augustus 2020. Corona maakte ons het werken op de markt in Ten Boer onmogelijk. We deden catering en werden ingehuurd bij evenementen. Bij toeval zagen we dat dit pand te huur was. Bij een tegenslag als corona kun je twee dingen doen: of wachten dat de overheid het oplost, of zelf investeren in oplossingen. En dat deden we.”
“Onze patat wordt gemaakt van Agria’s, een aardappelsoort die we uit Hedel laten komen. We krijgen het gesneden geleverd, het voorbakken doen we dus zelf. Naast friet verkopen we snacks. De meest favoriete zijn de frikandel speciaal en de eierbal. We verkopen veel zogenaamd ‘loaded fries’, friet met een topping van bijvoorbeeld stoofvlees, roerbakgroente of iets anders. We horen heel vaak van klanten dat onze frikandelspeciaalsaus speciaal smaakt, zeg maar de smaak van vroeger, zonder toevoeging van kunstmatige kleurstoffen en suikers. Ook bieden we vegetarische hapjes aan en vele daarvan kunnen we als veganistisch aanbieden. Zo hebben we ‘no meat’-burgers”.
“Overigens proberen we zo duurzaam mogelijk te werken. Met duurzaam verpakkingsmateriaal, we proberen alle plastic uit te bannen, zelfs milkshakebekerdeksels zijn van karton. De olie wordt hergebruikt als biodiesel. En ja, de energie wordt almaar duurder, maar we denken dat we het gaan redden, we worden er niet nerveus van.”
“De locatie aan de Astraat is prima, misschien één van de leukste straten. We hebben fijne buren, heel gemengd. Het is nog een straat met plaatselijke ondernemers in plaats van ketens. Ook onze klanten zijn zeer gevarieerd: toeristen, studenten, bouwvakkers, gezinnen… Het enige dat we lastig vinden zijn de ‘venstertijden’.