Van de bomen en het bos: Informatieavond verduurzaming in het A-kwartier 28.01.2025

door | 3-02-2025 | Nieuws

Toen ik afgelopen woensdag avond, 28 jan. tegen kwart voor acht binnenliep in het pand van Stichting Nieuw Nabuurschap aan de hoge der A , zat het daar al vol met bewoners en eigenaren van monumenten, karakteristieke panden en panden zonder erfgoedstatus in het A-kwartier. Ze waren afgekomen op de informatieavond die het bestuur van onze buurtvereniging had georganiseerd over de stand van zaken m.b.t verduurzaming in onze gemeente als vervolg op de ook druk bezochte meer algemene voorlichtingsavond over verduurzaming op 27 mei 2023, al bijna twee jaar geleden. Zes medewerkers van Duurzaam Groningen, de Gemeente Groningen en het Erfgoedloket waren uitgenodigd om deze voor de bewoners vaak nog ondoorzichtige materie uit te komen leggen. Kort gezegd: Wanneer en hoe komen we hier van het gas af? 

Frank Wichertjes van de gemeente Groningen was meteen duidelijk over het antwoord op de eerste vraag: Van-het-aardgas-af zijn we voorlopig in ons mooie kwartier niet! De aanleg van een warmtenet zoals in sommige andere historische binnensteden is in Groningen onmogelijk. Het gebruik van waterstofgas is te duur en te gevaarlijk en aan het plaatsen van zonnepanelen en het aanleggen van warmtepompen kleven aspecten die strijdig zijn met het behoud van het monumentale karakter. Aangeraden werd ons voorlopig te (blijven) richten op de essentiële eerste, tweede én derde stappen in de verduurzaming van onze panden: isolatie, isolatie én isolatie. 

En daarmee concentreerde de aandacht zich op maatregel M29, één van de 50 maatregelingen van het programma Nij Begun ter inlossing van de landelijke ereschuld aan Groningen vanwege de gaswinning. 

M29 koppelt in het aardbevingsgebied de verduurzaming van de panden aan de versterking ervan. En terwijl deze maatregel volgens een besluit van Staatssecretaris Van Marum vanaf 24 januari jl. al daadwerkelijk wordt uitgevoerd door de Nationaal coördinator Groningen (NCG), bleek de internet-consultatie van het concept ervan pas de dag vóór onze bijeenkomst te zijn afgerond. Maarten Vieveen van Erfgoedloket Groningen wist dan ook al te vertellen dat er maar liefst 670 reacties waren binnengekomen. Het rijk moet nu met de regio al deze reacties nog beoordelen, verantwoorden hoe de reacties zijn verwerkt in het voorstel voor de definitieve versie, en dit ter goedkeuring aan de Tweede Kamer voorleggen, voordat de handtekening van minister Keijzer eronder gezet kan worden. Vieveen kon dus, terwijl de maatregel al wordt uitgevoerd, nog steeds geen uitsluitsel geven over de definitieve inhoud ervan. De voorzitter van de avond, hield het tempo hoog, en voor ik van mijn verbazing bekomen was, hadden de volgende vijf sprekers al ook energiek, optimistisch ogend en vriendelijk uitgelegd dat het van groot belang was een – gesubsidieerd – plan van aanpak te laten opstellen alvorens aan de uitvoering van de benodigde werkzaamheden te beginnen. En hadden ze ons uitleg gegeven over de deelmaatregelen, uitzonderingen en uitzonderingen daar weer op, mèt de bijbehorende erg op elkaar lijkende namen en afkortingen die zo langzamerhand al in concept zijn ontwikkeld. 

Monumenten vragen nu eenmaal maatwerk! 

Door al die bomen was ik al lang het bos uit het oog verloren toen iemand uit het publiek een uitweg wees: voor een volgende bijeenkomst bewoners centraal stellen die al concreet bezig zijn (geweest) met het onderzoeken van de mogelijkheden (en concretisering) van verduurzaming in hún geval en de rol van de gemeente en de NCG daarbij. Dit leek me een uitstekend idee. Ook al omdat een medebewoner van het A-kwartier naast mij enthousiast vertelde over zijn zeer geslaagde uitgevoerde isolatie-maatregelen in een moeilijk te isoleren pand. Handig! En doordat een andere buurman me wist te vertellen wie ik in mijn specifieke geval, dat vergelijkbaar was met dat van hem, zou kunnen inschakelen: dat bleek Rowdy van Roggen van de gemeente Groningen. Ook handig! 

Daarom: mocht het bestuur van het A-kwartier een dergelijk initiatief overwegen, dan meld ik me hierbij van harte aan voor de organisatie. 

Download de presentaties van de duurzame avond: Presentaties Duurzame avond A-kwartier 28.01.2025

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!