Afstudeerleergast Koos Buist

door | 15-06-2024 | Nieuws

Het contrast is groot: een futuristisch ogend glazen trappenhuisje van een ondergrondse parking en een minimalistische ouderwetse, groene schaftkeet, een tandemasser. Kijk je bij beide naar binnen, ontwaar je weer een contrast: retro betonnen/stalen trappen tegenover artistieke, ingenieuze op duurzaamheid gerichte eyecatchers.

Enkele t.v.-schermen tonen een in het licht van een nachtcamera actieve rat. Een wildcamera die kraaien, reeën en hazen vastlegt en een graafmachine die een sloot graaft. Beelden van een sloot, maar dan niet de van bovenaf gefilmde weerspiegeling van het water maar met een onderwatercamera vanuit de sloot naar boven gefilmd. Een laboratoriumopstelling voor de analyse van slootwater met microscopen. Topstuk is de ‘Deurbel voor het huis van de dode slak’. Trekkend aan een touwtje gaat een ingenieus radertjessysteem tergend langzaam draaien.

De maker van dit al heet Koos Buist (1984) uit Ezinge. Hij is bezig met een afstudeeropdracht voor het Frank-Mohr-Instituut, de HBO-mastertak van Minerva. Buist is beroepsmatig actief als kunstenaar, filmmaker en ontwerper van groene daktuinen. Als ZZP’er werkt hij samen met Grunndak. 

Hoe alles begon? Met een stukje land aan de voet van de wierde in Ezinge. Koos zijn geboortegrond en nog in eigendom van Joke, zijn moeder. De boer die het land tot twee jaar terug gebruikte voor zijn schapen ging met de vut. Het land kwam ‘vrij’ en zo ontstond de vraag: wat doen we er nu mee ? Het antwoord van Joke: terug geven aan de natuur.Zo ontstond het project ‘Grasland’. Nu onderdeel van een dorps breed, project in Ezinge. Onder de titel: Ezinge verbindt Er wordt samengewerkt met museum Wierdenland in Ezinge, Landschapsbeheer Groningen, Gemeente westerkwartier en Sign galerie. Als pilot project  van ’Toukomst’. Het overkoepelende idee is: de biodiversiteit op Grasland verbeteren en de natuurwaarden vergroten. En vooral een koppeling maken tussen kunst, natuur en educatie.

En nu? De scriptie is geschreven: een stapeltje schitterend vormgegeven prenten in een houten doos liggen klaar, die, samen met het hele project, donderdag wordt beoordeeld door een vijfkoppige commissie.

Benieuwd? Bezoektijden: vanaf zaterdag 15 t/m donderdag 20 juni elke dag tussen 12:00 en 20:00 uur, (met uitzondering van flexibele pauzemomenten, dan hangt er wel een bordje: even weg). 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!