Buurtarchief 1985-2013 naar de Groninger Archieven

door | 16-04-2022 | Activiteiten

Het archief is aan kant! Met veel dank aan de vereende krachten van Esther Klaver, Francis van Dijk, Ger Euwals, Hans Imelman, Piet Boorsma, René Schulz en Eef Alkema. Twee middagen en het historische archief zit in zo’n 15 archiefdozen, het dubbele aan omslagen, en één Excel sheet.

We mochten de boel uitpluizen in het ruime kantoor van het Der Aa-Theater, voorzien van koffie, thee en een hoogpolig tapijtje op tafel.

De te inventariseren tassen en dozen vol documenten bezorgde Eef er met de bakfiets, nadat Trinet en Hubert er aan de Lage der A tijdelijk op hadden gepast. Daarvoor was Henk Cuperus schatbewaarder. Sebastiaan Vos stuurde instructies namens de toekomstige bewaarder, de Groninger Archieven, zoals een voorbeeld van een archiefinventarisatie van de Noorderplantsoenwijk en bracht ons archiefdozen en omslagvellen.

Herinneringen te over bij vooral Hans, Francis, René en Ger en er werd gelachen om verhalen, anekdotes en foto’s. René voorzag de foto’s met hulp van de anderen van beschrijvingen. Wie stonden erop? Ter gelegenheid waarvan? Allerlei wilde buurtacties kwamen voorbij, ooit bedacht om overlast door prostitutie en drugs aan de kaak te stellen. Hans: “Wat hebben we veel gedaan!” En zong een teruggevonden lied.  Francis probeerde met gebalde vuist activistische leuzen van weleer nog eens. Juridisch werden enkele zaken ook, zo ontdekte Esther. Diverse werkgroepen en commissies waren actief op brandende kwesties als de bouw-en verkeersplannen in en om de buurt. Ook werden nu en dan warme woorden gesproken over eerder voor de vereniging actieve buurtgenoten. Meer dan eens spraken we onszelf toe dat we wel de vaart erin wilden houden. Piet selecteerde geconcentreerd en schoonde de boel op. En aldus geschiedde; deze klus is geklaard. Enkel nog een uitnodigende inleidende beschrijving bij de inventarisatie en dan kan iedereen er bij de Groninger Archieven in grasduinen.

Genoeg interessant materiaal voor een promotieonderzoek of mooier, een boek over een lange tijd betippelde en geraamde buurt en de gewenste omslag naar een overdag levendige, aantrekkelijke historische wijk.

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!