De A een open riool (column)

door | 12-02-2024 | Columns, Nieuws

Als beginnend leraar ga ik mee met primitieve werkweken naar de Ardennen. Een week lang in de bossen. Lopen, vissen, vlotten bouwen, vuurtje stoken. Bij aankomst moet er altijd wel iemand poepen. Quasi achteloos wijzen we dan naar een schop en het bos. Les één: graaf een gat, doe je behoefte en dek je spitwerk af met bladeren, maak het onzichtbaar. 

In mijn ruim tien jaar durende leven als campingbaas in Sleen, ben ik chef riool. Godzijdank hebben we bovengrondse ontstoppingspunten en bij een verstoppinkje los ik het vlot op. Caravan- en campergasten ledigen hun poepdoos in een stortbak waar ‘chemisch toilet’ op staat. Chemisch vanwege de in de porta-potti toegevoegde chemicaliën om stank in de kleine leefruimte te voorkomen. Sinds die periode interesseert het onderwerp riolen mij.

Groningen. In 2023 spreek ik booteigenaren die hun schip/scheepje afmeren aan de kade van Hoge der A of Sluiskade. Die gesprekjes komen in de rubriek ‘Zomergasten’ van deze website. Soms word ik aan boord genood. Ik heb inmiddels afgeleerd te oordelen op wat ik denk te zien. Niet onbemiddelde keurige meneren en mevrouwen die het woord voedselbank enkel kennen van de aan televisiepraattafels aanschuivende twitterintelligentsia houden er niet-duurzame methodes op na.

Grote ogen als ik vraag of er vaarwegbelasting moet worden betaald. Of een verzekering vereist is. Hoe hoog het liggeld is. Of de havenmeester het liggeld altijd komt innen. Of er een apk-keuring nodig is. Hoe het komt dat elektriciteit en water gratis zijn. Of er een fijnmazig registratiesysteem van booteigenaren is. 

Vaak kent men het verschil tussen grijs en zwart water wel. Grijs is gebruikt kraanwater in de keuken. Zwart is toiletwater, inclusief urine en drollen. Pardon, fecaliën. Vier van de vijf gesprekspartners vertellen ongegeneerd dat de toiletinhoud overboord wordt gekieperd. ‘Maar wel eerst vermalen en in open water, hè.’ ‘Drollen worden visvoer.’ ‘Dat is common practice.’ ‘Havendiensten zijn optimaal tolerant.’ Open water, alsof water stilstaat.

Stuitend. Onbegrijpelijk. Gedrag dat we veertig jaar geleden van leerlingen niet accepteerden is in open zwem-, surf en supwater aan de Parel van Groningen heel gewoon. Arme swim-challenge deelnemers.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!