De Abrug, a place to cross (column)

door | 25-03-2024 | Columns, Nieuws

Dagelijks passeren honderden mensen de Abrug. Vroeger kwam je via de Apoort, waarvan de restanten diep onder de grond bij pizzeria Napoli liggen, de stad in. Je stond vervolgens aan de oever van de A en liep of reed over de brug verder de stad in.

De oorsprong van de Abrug gaat terug tot de middeleeuwen. In die tijd werd de brug gebouwd om de verbinding tussen de oostelijke en westelijke delen van de stad te vergemakkelijken, waardoor handel en transport werden gestimuleerd. De A was de enige waterweg die Groningen met de zee verbond. Kortom, ook destijds was het waarschijnlijk een levendige boel, om en rond de brug.

De brug was ooit een houten constructie, die later werd vervangen door stenen bogen. Van een oversteekplaats voor voetgangers en paardenkarren is het nu een verkeersader voor (elektrische) auto’s en vooral heel veel fietsers variërend van  cargo tot fatbikers, mammafietsers met kinderzitjes en rond etenstijd onverschrokken nietsontziende oranje maaltijdfietsers en uiteraard heel veel voetgangers. Met de lente in de lucht, wordt het zoetjesaan tijd om de brug te delen met de varende karavaan van bootjes, suppers en sloepen, die, als je mazzel hebt, onder de brug door kunnen varen.   

Waarschijnlijk zouden onze middeleeuwse voorgangers zich hebben vergaapt aan deze variëteit aan vervoermiddelen en mensen. Mogelijk hadden ze ook graag een selfie gemaakt op de brug. Met een panoramisch uitzicht over de A en zichzelf op de voorgrond van de foto, een hand op de leuning van de brug, al dan niet omringd door vrienden en familie en eventueel een fiets.  

Het is vast niet de meest gefotografeerde plek van Groningen, maar het geeft dagelijks een stukje plezier als anderen je er opmerkzaam op maken dat dit ook nu nog steeds een mooie plek is. Mocht je de komende tijd, met Goede Vrijdag in aantocht, weer moeten wachten op een bootje, waarvoor de brug omhoog gaat? Gun jezelf dan even de tijd om te mijmeren over de mensen die in een ver verleden deze brug hebben gebruikt en zet voor je zelf onhoorbaar het geluid van de karrensporen dolby surround erbij aan. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!