Na ‘Sal-Teun is de naam’ van gastcolumnist Sal-Teun, nu weer een gastauteur: Dr Eetje met ‘Een poëtisch recept’. Naast deze twee nieuwe auteurs heeft nog iemand zich aangemeld, maar zij wenst nog een jaartje te wachten alvorens toe te treden tot de columnistenpool.
Lang geleden kwam mijn echtgenote van de markt thuis met twee gerookte Pietermannen. We proefden ze en waren het er over eens dat dit zo ongeveer de top van de gerookte vis betrof. Beter dan makreel, beter dan spekbokking en zelfs beter dan de meeste gerookte zalmen.
We spraken af dat we ze de volgende zaterdag weer zouden eten. De betreffende visboeren, afgedreven zoons van een dominee en in Groningse cafés zeer beroemd, begroetten mijn vrouw net veel egards maar toen ze vroeg: “Hebben jullie ook pietermannen” bleek dat ze niet alleen in vis en jenever geïnteresseerd waren. “Kom maar mee achter de kraam”, riepen ze in koor uit en over dat snedige antwoord is nog lang gelachen.
Pietermannen kun je niet alleen roken, maar ook stoven en daarvoor heb ik een wetenschappelijk recept gemaakt, dat goede resultaten oplevert.
Omdat het Januari is, gaan de gedachten uit naar vis
De pieterman is fijn en lekker, als ‘t ware dus een lustopwekker
Die pietermannen moet u wél bestellen: Ondanks hun lage prijs en fraaie vellen
Kunt u ze toch niet altijd krijgen, U moet dus naar bestellen neigen
Vraag ook de beestjes schoon te maken, want pieterman is moeilijk te genaken
Daar uit zijn kop twee giftige angels steken. Pas op voor ‘t pijnlijk Kaïns-teken!
Heeft u ze eenmaal toch bemachtigd, dan moet de fijne smaak bekrachtigd
U stooft ze in een bodem visbouillon, waar wel wat kruiderij in kon
Een lange pan of schaal is nodig, een deksel lijkt me overbodig
Twee takjes peterselie en drie dille, gaan in de pan, om ’s geuren wille
Daarop de Pieterman gevleid, wat boter en dan wordt het tijd
De klaargemaakte visfond op te gieten, als laatste zwemvocht voor de pieten
U breekt nu twee beschuiten op de fraaie vissen-zonder-kop
Dan nog wat boter, zout en peper, als laatste groet en smaakopzweper
U schuift het dan de oven in, en daarbij heeft het zeker zin
De oven 180 graad te maken om tot lichtbruinheid te geraken
Tenslotte na een stijf kwartier, beoordeelt u de stand van ’t dier
Ja, dit is echte Pieterman! Smul daar nu maar eens lekker van
Dr Eetje