Feest ter ere van de herinrichting van het A+Kwartier

door | 11-07-2023 | Activiteiten

Eerste loco-burgemeester en wijkwethouder binnenstad Mirjam Wijnja besluit met enkele goedgekozen woorden de herinrichting van de kern van het A-Kwartier en opent met het aansnijden van slagroomtaarten het feest. Ze bedankt de harde werkers, de buurtgenoten en de buurtvereniging voor hun inzet en volharding er iets heel moois van te maken. Het heeft even geduurd maar wat is het mooi geworden. Kijk maar eens rond: aantrekkelijke leefstraten met doeltreffende stoepzones, met het oog op verbinding heringerichte straten met kleur, geveltuinen, sierhekwerken, bankjes, straatmeubilair: alles ton sur ton.

Tussen de 150 en 200 mensen genieten deze dinsdagnamiddag van een geslaagd straatfeest met jazzy live-muziek, de aanwezigheid van de wethouder en twee dichters die voordragen uit eigen en andermans werk. Hans van de Sande beschrijft poëtisch de studentenpopulatie, de diep gevoelde wens de A-Kerk bij het A-Kwartier te betrekken en een meer dan interessant recept. Klaas van der Meulen draagt, op zoek naar de ziel van de ware Groninger, voor uit werk van Bart Droog, de in het Gronings schrijvende Jan Boer en Driek van Wissen.

En dan is het de hoogste tijd voor gebak, drank en hartige hapjes, alles kwistig rondgebracht door medewerkers van het Der Aa-Theater. Wat extra leuk is: bij dit feest sluit een groot aantal studenten aan. En samen met de A-Kwartierders vormen ze een lange rij voor het drankafgiftepunt aan de bar. Gemeentelijk medewerkers André Feitsma en Lemke Kooistra hebben zich het vuur uit de sloffen gelopen om het feest te organiseren; ze hebben er goed aan gedaan te kiezen voor de Akerkstraat voor het Der Aa-Theater; de straat is hier lekker breed, er is een ruime zitbank en de catering nabij. Meer dan eens moet een nieuw fust worden aangesloten. Het zomerse weer beïnvloedt ongetwijfeld de dorst van de grote hoeveelheid bezoekers en de eindtijd van het feest wordt rustig een uur opgerekt.

De herinrichting heeft voor een ware transformatie gezorgd. De hele wijk is opgeknapt met oog voor historisch verantwoorde elementen: zo is er gebruik gemaakt van granietkeien om de straten vlakker, beter begaanbaar en geluidsarmer te maken. Steeds meer zullen fietsen het straatbeeld bepalen en wordt de auto zijn oude dominante voorkeurspositie ontnomen. En alles geschiedt zonder oponthoud onder het immer toeziende oog van de elegante toren van de Akerk.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!