Francine Nijp over duurzaamheid en de geveltuintjes van de RUG

door | 18-05-2024 | Nieuws

Nadat Eva Teuling heeft gesproken met Nils Elzinga van The Green Office, gaat het snel. Francine Nijp (1987) raakt erbij betrokken en Nils contacteert Laurens Stiekema van de gemeente Groningen. Binnen enkele weken zijn er drie geveltuintjes aangelegd, samen zo’n veertien meter lang. De gemeente zorgt voor het grondwerk. Francine is communicatieadviseur duurzaamheid en werkt zo’n vijf jaar bij The Green Office, dat ooit begon uit de studentenbeweging. 

De RUG is sowieso goed bezig op het gebied van vergroening en verduurzaming. Overal waar je kijkt in het gebouw Arbo – Milieu – Duurzaamheid aan de Visserstraat hangen oorkondes: de meest indrukwekkende is van 2021 waarin Groningen in de UI GreenMetric Ranking als derde meest duurzame universiteit uit meer dan 1000 universiteiten wereldwijd uit de bus komt. Nu met de geveltuinen lonkt wellicht de eerste positie?

De RUG werkt aan duurzaamheid op drie manieren: door beleid, evenementen en projecten. De roadmap aan de muur toont de duurzame agenda met beleidsmatige ontwikkelingen. Jaarlijks is er een door ruim 750 deelnemers bijgewoonde Week van de Duurzaamheid met lezingen en wandelingen en er zijn projecten rondom bijvoorbeeld sigarettenvervuiling, biodiversiteit en duurzaamheid in de laboratoria van de RUG. 

Francine: “Het gaat goed, maar op het gebied van duurzaamheid kan er altijd meer gedaan worden, zowel op kleine schaal als in het beleid van de universiteit. We hadden hier nog geen geveltuintjes, hadden we nog niet aan gedacht, maar dat komt ook omdat we dit pand uiteindelijk moeten verlaten. Waarnaartoe en wanneer precies weten we nog niet. We werken hier met vijf medewerkers en zes studentassistenten. Met ons duurzaamheidsprogramma richten we ons op medewerkers en studenten.”

Rondom de RUG-gebouwen zie ik  vaak een concentratie van peuken op straat. Francine: “Om roken tegen te gaan komen er nieuwe rode borden met ‘Roken is verboden op alle RUG-terreinen’ en we doen een grote communicatiecampagne om studenten en medewerkers bewust te maken van de milieugevolgen van sigarettenvervuiling. Roken is al sinds 2020 verboden op alle onderwijsterreinen in Nederland, maar handhaven is erg lastig, vooral midden in de stad.”

Terug naar de geveltuinen, wie gaat die onderhouden? Francine: “Wijzelf, geholpen door de studentassistenten. En zelf voel ik me ook verantwoordelijk om er wat extra op te letten, ik heb er thuis ook één. In de zomer worden we ook geholpen door de dienst terreinbeheer met participatiemedewerkers. Voor de beplanting hebben we gekozen voor inheemse bloeiers, aangeschaft bij een biologische kweker in Assen en medewerkers nemen ook stekjes mee. 

Geveltuinen uitrollen over de gehele RUG? “Er zijn al veel groene projecten, bijvoorbeeld op de Zernike-campus. En in het centrum zijn er diverse tuinen, een heel mooie bijvoorbeeld achter het Academiegebouw. En bij het Rölinggebouw is terreinbeheer bezig met een groene muur.” 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!