Ga maar proeven! (column)

door | 23-10-2023 | Nieuws, Columns

Na 35 jaar weg geweest te zijn, verhuisden we precies een jaar geleden terug naar Groningen. Een mijlpaal om bij stil te staan. Het toeval wilde dat vlak bij ons aan de Akerkstraat 20 net restaurant Niemeijer geopend was,  met eigenaren ook van hier, Yanick en Leonie Niemeijer, en ook van weg geweest. Bij  deze mede-herintreders gingen we eten. 

Onder het genot van een goed glas wijn terugkijkend op onze enerverende verhuizing tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis, realiseerden wij ons dat in die tijd een nieuw restaurant uit de grond stampen nog wel heel iets anders geweest moet zijn. Bovendien zijn Yanick en Leonie niet een restaurant begonnen, maar hun restaurant, waar wij aan een tafeltje met zicht op de spiksplinternieuwe, door Yanick zelf ontworpen keuken geïntrigeerd toekeken hoe hij de sterren van de hemel kookte. 

Hij was al kok, en door het vak gegrepen, toen hij en Leonie elkaar leerden kennen. Om de nodige ervaring op te doen trok hij via Den Haag naar  restaurant La Rive in het Amstel Hotel in Amsterdam en een jaar later naar het driesterrenrestaurant Oude Sluis in Sluis in Zeeland. De afstand met Groningen werd nu wel erg groot en Leonie ging hem achterna.  Toen Oude Sluis verhuisde naar Antwerpen verhuisden ze mee. Ze maakten lange dagen; tot in de nacht doorwerken was niet ongewoon. Leonie: ‘In dit soort restaurants doet iedereen dat.’ Vanuit Antwerpen trokken ze naar Het Nonnetje in Harderwijk. Yanick: ‘Een prachtig stadje.’ Met allebei fijne banen, een mooi huis, aantrekkelijk om te blijven, maar ze wilden toch eerst nog meer (keukens) van de wereld zien.  Ze zagen dit groot en vertrokken voor een jaar naar Australië. Leonie: ‘Een ervaring die ik niet had willen missen.’ Yannick is dat roerend met haar eens. Weer ‘thuis’ stortten ze zich in het realiseren van hun droom: een eigen restaurant. Ze hadden intussen twee kinderen en ‘vastigheid’ had de afschrikwekkende klank verloren. 

Dit leidde tot restaurant Niemeijer, waar niet alleen de keuken met zorg is ontworpen, maar ook het totaal van het interieur: Evenwichtig en tegelijk verassend. Een uitstapje naar de (wijn)kelder is ronduit spectaculair. De ontvangst en bediening zijn bovendien prettig professioneel,  maar het gaat natuurlijk om de kunst van het koken. 

Daarover kan ik kort zijn: Ga maar proeven! 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!