Geveltuinen! Binnensteden hebben geveltuinen nodig als vissen zuurstof. Ze dragen bij aan een betere waterhuishouding en biodiversiteit, ze worden een soort levende insektenhotels en foeilelijke aanzichten worden mooi als droge cakes die een glazuurlaag en een toef slagroom krijgen. Dat geveltuinen vastzitten aan het foeilelijke woord ‘tegelwippen’ nemen we maar voor lief.
Het bestuur van Buurtvereniging Het A-Kwartier vindt geveltuinen belangrijk genoeg om een prijs in te stellen voor het fraaiste tuintje: Het Gouden Schepje! Bij één van de laatste activiteiten werd een heuse Geveltuinenjury in het leven geroepen, met Marieke Kremer, Martien van Veldhoven en Klaas van der Meulen.
Zaterdag 16 juli is het zover. Het A-Kwartier wordt straat voor straat doorkruist op zoek naar de beste en mooiste geveltuinen. Schrale, saaie, slecht onderhouden tuintjes zijn in de minderheid. We zien ze naast liefdevol aangelegde en onderhouden tuintjes. Soms met complementaire kleuren, soms in kleurtinten van de Oekraïense vlag. Maar toch ook is een lichte vermaning op zijn plaats: geregeld schort het aan precisieonderhoud en zien we gele bladeren, ontsierend afval, wild groeiende weegbree en ongeveegde stoepranden.
Van Reitemakersrijge langs de Museumstraat naar de Westerkade en de Westerbinnensingel. Mooi geleide druivenranken, subtiele verlichting en onstuimig onkruid wisselen elkaar af. Gezellige zitelementen, plantenpotten schreeuwen om een hoge klassering. De jury houdt het hoofd koel en classificeert, beoordeelt en becijfert als ouderwetse hoofdmeesters volle basisschoolklassen.
Er wordt gekozen voor een vijfpuntsschaal, maar al snel wordt die met plussen en minnen uitgebreid. En passant wordt een juryreglement opgesteld. Deze jury blijft drie jaren aan en dan wordt een volgende jury geselecteerd.
Door naar Sledemennerstraat, Lage der A, Hoekstraat, Visserstraat en alles daaromheen en daartussen. Geen plein, steeg, brug of inham ontkomt aan de ogen van het jurydrietal. Martien licht al lopende historische bijzonderheden toe. Beoordelingen als ‘pareltje’, aandoenlijk en ‘sprookjesachtig’, en zelfs ‘majestueus’, ‘een huis in het groen’ en ‘voorbeeldig’ klinken.
De uitslag wordt bekendgemaakt op een nog nader aan te kondigen dag en tijdstip. Mis het niet!