Groepsexpositie Klassieke Academie in Scheepvaartmuseum

door | 19-05-2022 | Nieuws

In groepjes van vier of vijf studenten een groot schilderij maken, dat was de opdracht. Docent Rein Pol schetst de problemen en tegelijkertijd het ongebreideld enthousiasme dat de studenten aan de dag legden. Eerste-, tweede- en derdejaars door elkaar. Het leverde vier grote groepsschilderijen op en twee kleinere doeken van twee solisten.

Het centrale onderwerp is: Gronings Ontzet. De volgende thema’s moesten aan bod komen: Dood & ellende, Water i.c.m. Rabenhaupt, Het grote feest en Geschiedenis. Alles uitgevoerd in acrylverf. Pol gaat in op de startpositie. Er is advies ingeroepen van Beno Hofman, het Stedelijk Museum te Coevorden en er werd een keur aan historische boeken geraadpleegd. Er is nog overwogen de geschiedenis na te spelen. Na het maken van voorstudies en na vele groepsgesprekken werd snel begonnen. En dan te bedenken dat veel van de studenten nog amper hadden geschilderd.

De studenten lichten de werken en de werkwijze zelf toe. Het resultaat mag er zijn. In een prachtige, statige zaal van het Noordelijk Scheepvaart Museum hangen de fraai uitgelichte werken overzichtelijk bij elkaar. Elk schilderij vertelt een deel van de Groningse geschiedenis. We zien een doek met radeloze soldaten en afgesneden koppen tegenover een fel gekleurd feestelijk doek met uitbundig vuurwerk. Rabenhaupt die in zijn eentje strijd tegen het water lijkt te voeren naast een drieluik met een gevechtssituatie met een kanon, bekeken door twee met geweren toegeruste officieren.

Ook aanwezig zijn museumdirecteur Nicolette Bartelink, docent Xandra Donders, voorzitter van het DB van de Klassieke Academie Henri Hendriks, alle deelnemende studenten en veel bezoekers. Student Grietje Abma legt een link met de huidige oorlogssituatie in Oekraïne en declameert een zelf geschreven gedicht ‘Pronkjewail’ dat begint met fragmenten uit het Gronings volkslied en eindigt met de fiere regel: ‘Ik ben Grunninger, Oekraïner, Europeaan.’

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!