Het is een gewone dag als een bezorgde oudere man de telefoon oppakt om de ombudsman te bellen. Al maanden ligt er een hoop gras te rotten en te stinken in een groenstrook naast het fietspad. Dit fietspad is een essentiële route naar de wijk, en de man maakt zich zorgen.
Omdat hij op leeftijd is, lukt het hem niet om foto’s aan te leveren van de situatie.
De ombudsman besluit dat het tijd is voor actie en gaat zelf op onderzoek uit. Eenmaal op locatie aangekomen, ziet zij geen enkele "hoop" gras zoals de man had beschreven. In plaats daarvan ontdekt ze meerdere rollen gras die er duidelijk al enige tijd liggen. De kleur verraadt dat het gras niet vers is. In het kader van een snelle actie neemt de ombudsman direct contact op met de gemeente.
De situatie is niet meteen duidelijk; de vraag is of de gemeente verantwoordelijk is voor deze slapende rollen gras. Toch belooft de gemeente om de zaak te bekijken. Tot ieders verrassing krijgt de ombudsman nog dezelfde dag een bericht van de gemeente: zij zullen de
rollen gras verwijderen.
De ombudsman informeert de man over deze ontwikkeling. De man is opgelucht en blij. Het gras wordt eindelijk weggehaald, en de entree naar de wijk wordt weer netjes en fris. Het is een voorbeeld van hoe een snelle actie kan leiden tot een snel en bevredigend resultaat. De man kan weer genieten van zijn dagelijkse wandelingen zonder last te hebben van de stank en aanblik van verwaarloosd gras.
Sport- en spelplekken in [de omgeving van] het A-kwartier
Bericht vanuit werkgroep AKRO (A-kwartier Ruimtelijke Ontwikkeling) Sport- en spelplekken in het...