Kantoorboekhandel Jacobs en Joke van der Wal weg uit Brugstraat

door | 30-05-2023 | Nieuws

“Ik had altijd gedacht het hier af te maken,” vertelt Joke van der Wal, “ik heb er dan ook wel een paar weekjes last van gehad hoor, omdat Jacobs uit de Brugstraat vertrekt was hier, na 41 jaar stoppen niet mijn eigen keus. Ik heb nog nooit een sollicitatiebrief geschreven, en zoals ik hier via-via kwam ga ik nu via mijn oude werkgever naar de Primera Minke in Nieuwe Ebbingestraat.”

Als ik in de winkel sta te wachten hoor ik Joke met een klant spreken over het verdwijnen van kleine winkels in Groningens centrum. We spreken elkaar in de personeelsruimte achter de winkel, kopje koffie erbij. “Het blijft een bedrijfspand, maar wat het wordt? Geen idee. Financieel is het niet langer haalbaar. De omzet van de post neemt toe maar die van de gewone artikelen neemt af. Sinds 14 jaar draaien we de post, na het verdwijnen uit Schoolholm. We doen hier van alles, frankeren, pakketjes, maar ook overschrijvingen van auto’s en motorboten. We hebben heel veel buitenlandse klanten, veel studenten, ik denk wel zo’n 70 procent. Ik red me redelijk goed met mijn Engels en soms met handen en voeten.”

Heel veel klanten maken een praatje met Joke en wensen haar het beste in haar nieuwe baan. “Twee dagen per week werk ik hier, ik kom altijd rechtstreeks op de fiets uit Hoogkerk. Nee, Gronings wordt hier weinig gesproken, soms gooi ik er een Gronings woordje uit, van huis uit spraken we wel Gronings. Ik heb hier altijd met plezier gewerkt, anders houd je het ook niet vol, ik maak vaak een praatje  met klanten, waaronder veel vaste, die ken ik nog van jongs-af-aan. Geldzaken doen we hier niet, we hebben wel kort een pinapparaat gehad. Een andere verandering is de winkelopstelling. De post is nu achterin, waar we vroeger de pennen hadden. Vooral in de kerstperiode is het druk met de post, dan staan de klanten tot op straat en dan worden de vijf à zes rolcontainers per dag verwisseld.”

We zitten naast een beeldscherm dat de winkel toont. “Of er veel winkeldiefstal voorkomt? Dat weet ik niet, we zijn hier altijd met twee personen en af en toe verdwijnt er wel eens een markeerstift of een pen. Ik herinner me dat we een keer een klant hadden die een hartaanval kreeg, maar dat is alweer lang geleden. Maar voor nu: op naar mijn nieuwe baan in de Nieuwe Ebbinge.”

Het A-Kwartier gaat Joke missen en wenst haar het allerbeste op haar nieuwe werkplek!

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!