Keti Koti in het Akwartier

door | 7-07-2024 | Nieuws

Op zaterdag 6 juli organiseert de buurtvereniging een wandeling langs wijklocaties die van belang waren in de geschiedenis van Groningens slavernijverleden. Gids Eef vertelt wetenswaardigheden over de panden die we passeren, hun eigenaars en hun handel. We passeren de Noorderhaven met pakhuizen van de koloniale handel, het universiteitsmuseum met collecties van Petrus Camper en meer. De groep gaat graag het gesprek aan. De door een deelnemer ingebrachte stelling van dr. Lieuwe Jongsma, coauteur van ‘Gronings Slavernijverleden’ die vorig jaar tijdens een lezing in het MADA vertelde dat Groningen de derde stad in Nederland is die profiteerde van de slavernij, wordt bediscussieerd. Voor de drukke Vismarkt staan we stil bij de ruime compensaties die eigenaren van tot slaaf gemaakten ontvingen bij beëindiging van de slavernij.

De wandeling eindigt in het MADA waar de hele middag een uitgebreid Keti Koti-programma wordt aangeboden, met muziek, verhalen en gesprekken. Met belangstelling luisteren we naar een interview van Ciro Goudsmit die drie tieners interviewt. De meiden vertellen openhartig over hun roots en de reis naar Suriname, het land van hun (groot)ouders. ‘De beste stap in mijn leven,’ vertelt één van de drie.

Verwachte onderwerpen als kleding, taal, eten, muziek, cultuur en interessante ontmoetingen met (verre) familieleden komen voorbij. En het gevoel wat het betekent een kind van twee werelden te zijn, een wereld van twee culturen met verschillende normen en waarden. De meeste indruk maakt Nohaly die vertelt de voormalige plantage waar haar opa was tewerkgesteld bezocht te hebben. Dan realiseert het publiek zich pas goed de nauwe en relatief jonge band (van Groningen) met die duistere periode in Nederlands geschiedenis.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!