Noorderplantsoen: vlakbij het A-kwartier, dus een natuurwandeling in deze lente meer dan waard. IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) gidsen Ike Pots en Hiltje Kamminga namen ons vanaf de Plantoenbrug mee deze zondag ochtend 28.04.2024.
Mooie groep met enthousiaste A-kwartierders stoppen eerst aan de Oranjesingel waar een gele treurwilg is geveld door de oosterstorm afgelopen oktober, de uitstekende wortels en stam zijn op verzoek blijven liggen en dienen zo dier, insect en passant als een poging evenwicht te herstellen, een van de doelen van de ecozones van het plantsoen.
Deze ecozones zijn belangrijk, voor diversiteit: het Noorderplantsoen is veelal aangeplant met exoten, stugge “Groningse” insecten hebben daar van nature weinig mee en zijn daarom ook minder te zien. En in droge tijden, de grote bomen gebruiken honderden liters water per dag per stuk.
Via de speelweide richting de oude stadswal, die het destijds in aanbouw zijnde plantsoen van de gangenbuurt ging en bleef scheiden. Veel stinsenplanten zijn op de wal te ontdekken, ze produceren mierenbroodjes: zoete zaadjes die mieren graag verspreiden. De poort, ooit opslag van Sikkens verfhandel, bekoort de vleermuis niet; die huist liever in een spouw of elders.
Andere gebruikers van het plantsoen zijn de kokmeeuwen die hier voornamelijk komen flaneren en kabaal maken, verblijven doen ze in de onlanden. Of anders de schildpadden, losgelaten en zetten zich nu volgevreten in de zon op hun steigers. Soepeend? Inderdaad, deze gevleugelde vrienden vogelen wat af met kleurrijk resultaat.
Zoals geweten laat de natuur zich niet dwingen, maar een zetje in de rug met ecozones om het evenwicht te herstellen, dat maakt het Noorderplantsoen alleen maar mooier.
Meewandelen? Zeker doen: elke tweede zondag van de maand, 10:30 bij Zondag.