NIEUW: Leergasten en Stamgasten van het A-kwartier

door | 28-09-2022 | Nieuws

Wie zijn de bewoners van het A-Kwartier? Om daarachter te komen starten en enkele nieuwe rubrieken: LEERGASTEN en STAMGASTEN.

In Leergasten gaan we op zoek naar tijdelijke bewoners van onze wijk en dan met name de studerende wijkgenoten. In het A-kwartier is vorig jaar een groot nieuw pand met meer dan 200 studio’s in gebruik genomen: Block House, het oude KPN-gebouw aan de Reitemakersrijge, met nu ook een ingang vanuit de  Schuitemakersstraat. 
Wie zijn de bewoners van dit pand? Hoe lang wonen ze in Blockhouse? Voelen ze zich betrokken bij de stad? Hoe kijken ze aan tegen Groningen en het A-Kwartier? Eva Teuling gaat met hen in gesprek. Vandaag de eerste aflevering met Lukas uit Neurenberg.

In Stamgasten leert u vaste wijkbewoners kennen. Sommigen al heel lang in de wijk wonend en anderen iets korter. Misschien mensen die u kent, misschien onbekenden, wie weet straatgenoten of zelfs buren. Klaas van der Meulen stelt ze aan u voor. Deze week de eerste nadere kennismaking en wel met Esther Klaver.

Lukas

Op een regenachtige maandagavond spreek ik met Lukas die sinds drie weken in het Blockhouse woont. Lukas is 22, komt uit Neurenberg, Duitsland waarhij Mechanical Engineering heeft gestudeerd. Hij is naar Groningen gekomen voor de “European Master in Renewable Energy” bij de Hanzehogeschool. Hiervoor blijft hij tot januari in Groningen waarna hij in Athene zijn studie zal vervolgen. Zijn programma is erg internationaal, van de 23 studenten zijn er slechts vier Nederlands, en blijken er vier in Blockhouse te wonen. 

Lukas heeft Groningen niet uitgekozen voor de stad, maar is hierheen gekomen voor de studie. Tot zover vindt hij de stad leuk, het is niet al te groot en met zijn fiets, die hij meegenomen heeft uit Duitsland, kan hij makkelijk op Zernike komen voor zijn lessen. 

Over de zoektocht naar woonruimte kan hij maar één ding zeggen: het was verschrikkelijk. Vanaf begin juli heeft Lukas gezocht via Kamernet en Facebook-groepen, maar hij ontving nauwelijks reacties. Per toeval stuitte hij op Blockhouse, waar net iemand een reservering cancelde en hij op de leeggekomen kamer kon duiken. Hij realiseert zich dat hij geluk heeft gehad, de Hanzehogeschool en de RUG stuurden regelmatig e-mails aan toekomstige sturen om vooral niet naar Groningen te komen als ze geen woonruimte hadden vanaf 1 augustus. 

Lukas’ kamer is het kleinste type in Blockhouse, maar is wel helemaal zelfstandig met eigen keuken(tje) en badkamer. En aangezien er maar één voormalige huurder was is alles bijna helemaal nieuw. Lukas kent nog weinig buren – naast de ‘inner courtyard’ is er geen gezamenlijke ruimte dus het is moeilijk mensen te ontmoeten. 

Lukas kan nog weinig zeggen over zijn ervaringen in het A-kwartier omdat hij weinig tijd heeft gehad de stad te ontdekken naast zijn studie, maar hij waardeert dat alles erg dichtbij is. Hij hoopt op iets beter weer en minder tegenwind, zodat hij de stad op zijn fiets kan ontdekken. 

We hopen in de toekomst nog meer bewoners van het Blockhouse te mogen ontmoeten, wellicht één van de studiegenoten van Lukas. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!