Nieuwe gevel Boekhandel Van der Velde

door | 27-04-2023 | Nieuws

Groningen vergroent in hoog tempo. Geveltuinen bepalen inmiddels het straatbeeld en ook gevels vergroenen. Een mooi voorbeeld is de Waterpaktuin aan de Folkingestraat en ook in interieurs slaat de vergroening om zich heen, zoals in de serre van lunch- en ontbijtcafé Luhu aan Munnekeholm. 

En nu staat boekhandel Van der Velde in de steigers van Gjaltema en is bouwbedrijf De Jong druk bezig. Een poos geleden gonsde het van de geruchten. Er zou een groene geveltuin worden aangebracht, werd gefluisterd. Tegelijkertijd hoorde je dat de gemeente dwars zou liggen en het dus niet door zou gaan?

Hoe zit het? Een winkelmedewerker verwijst naar directeur Rutger van der Velde in Leeuwarden. Rutger deelt mee dat hij er niet over gaat, maar dat het aan de eigenaar, Egeria in Amsterdam, is.  Desgevraagd deelt hij toch mee dat het al met al wel erg lang duurt. Er komt nu een stalen onderconstructie op de muren waarop later steentjes worden geplaatst. Voor de winkel staand en dan links is een proefstukje te zien. Zeker is er links en rechts gediscussieerd over een met planten behangen gevel, maar zoiets vergt zeer veel onderhoud, het watergeven is geen sinecure en ook zou het gewicht een belemmerende factor kunnen zijn. 

Egeria (van Egeriagroup met vestigingen in Amsterdam, München, Boston, Berlijn en Zug) laat via Yvon, weten dat de aanvankelijk gewenste groene gevel inderdaad is tegengehouden door de gemeente. Een groen aanzicht was, zeker weten, de wens van eigenaar Egeria, vanwege het aspect duurzaamheid en, gewoon, omdat het iets van deze tijd is. Nu wordt het een elf à twaalf weken durende renovatie met natuursteentjes. We zitten nu in week twee. En nee, als het klaar is komt er niet een feestelijke opening. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!