Schilders langs de A

door | 17-05-2022 | Nieuws

Een schitterende zomerse dag in het voorjaar is het. Half mei. Net voorbij de A-brug, naast het terras van Miss Blanche aan Hoge der A, zitten ze: Marianne Hakvoort (1951) en Will Spijkers (1954), cursisten van Joost Doornik die op de stoep zit. Alle drie bezig met een schilderij. Af en toe staat Doornik op en bekijkt de vorderingen van zijn pupillen en geeft deskundig advies, en neemt soms de kwast even over.

Doornik (1964) is schilder en galeriehouder (De Stadsgalerie Oude Boteringestraat 7) en docent aan de Klassieke Academie. Daarnaast geeft hij privéschilderles, doorgaans aan groepjes van vier à vijf cursisten. Aan de Klassieke Academie doceert hij de vakken Perspectiefleer, Model in de ruimte en Plein air. Dat laatste, buiten schilderen, is het moeilijkst. Alles beweegt: de zon, de mensen, de schaduwen, en (we zien net een dienblad met bierglazen vallen) glaswerk. Marianne en Will zijn vaste cursisten, die één keer per week les krijgen. Buitenlessen duren 3,5 en lessen in het atelier 2,5 uur.

De beide vrouwen werken met veel plezier en inzet geconcentreerd aan hun kleine doeken. Afgebeeld worden terrastijgers. Soms lastig vanwege de permanente beweeglijkheid. Sommige gasten hebben de moed te vertrekken voordat ze op het canvas zijn vereeuwigd.

Marianne Hakvoort: “Wat ik in de lessen zoek is inspiratie om beter te leren schilderen en beter te leren kijken. Als je beter leert kijken ontdek je overal nieuwe dingen. Ik ben nu een half jaar op les bij Doornik en ik schilder al twintig jaar. Ik heb ooit de docentenopleiding Tekenen gedaan bij Minerva. In Assen was ik, met heel veel plezier, docent tekenen aan het Nassau College.”

Naast Marianne zit Will Spijkers: “Ik heb al acht jaar les van Joost Doornik. Ik hield altijd al van schilderen en wilde na verloop van tijd meer weten van technieken. Daarom heb ik schilderles. Als ik een doek af heb zet ik het thuis tegen de muur. Als ik het na enige tijd nog goed genoeg vind, lijst ik het in. Ik ben zeker een maand bezig met een doek. Wat ik leuk vind aan het schilderen? Je krijgt steeds meer complimenten als je iets af hebt gemaakt en het goed gelukt is.” 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!