Schrijver Tommy Wieringa signeert bij Van der Velde

door | 1-10-2023 | Nieuws

14.00 uur, drie kartier na zijn interview in Forum is Wieringa present voor een signeersessie bij boekhandel Van der Velde aan Akerkhof. Als fan van de schrijver, hij staat afwisselend met Marieke Lucas Rijneveld en Anjet Daanje bovenaan in mijn TopTien, bezoek ik eerst Forum waar Wieringa wordt geïnterviewd door Sinkgraven en loop daarna door naar boekhandel Van der Velde voor de signeersessie. Wieringa is weken lang bezig met de promotie en reist van stad naar t.v.-studio naar bibliotheek waar hij wordt opgewacht door grote groepen lezers.

De over 80 hoofdstukken verdeelde 480 pagina’s lange roman Nirwana brachten me ruim 12 uren heerlijk vermaak, nog leerzaam bovendien want ik moest een stuk of zeven woorden¹ die ik nog niet kende in mijn Van Dale opzoeken. Wieringa gaat uitgebreid in op Sinkgravens vragen en leest brokstukken tekst voor. De Forumbibliotheek puilt uit. 

Een zeer interessant aspect van het boek is het optreden van romanpersonage Tommy Wieringa. Dat de auteur zichzelf opvoert noemt hij romantische ironie, zie je in literatuur niet al te vaak. Daarnaast lees je over hedendaagse figuren: Trump, (de metaforenjanboel van) Baudet, Tinkebel, Fuchs, F.B. Hotze en meer. De roman is zeker geen pamflet, aldus Wieringa, hoewel hij de ontwikkelingen in de samenleving van nu niet toejuicht. 

In de boekhandel heeft de schrijver alle tijd voor selfies en een vriendelijk woord voorin het boek. Met enkele lezers napratend bij Van der Velde bespraken we nog de fijne aandacht van de auteur voor Drenthe, zijn beeldende en gevarieerde vrijscènes, zijn oog voor de natuur (Wieringa noemt zichzelf in het Forum ‘een provinciale boerenlul’ en zijn studiezin. Voor dit boek verdiepte hij zich grondig in klimatologie, esoterie, beeldende kunst, politiek, W.O.II, archeologie en meer. 

 ¹ bathyscaaf, cenotaaf, ectoplasma, oxytocine, paroxisme, raphe en saisine 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!