Sint Maarten & Voederbietenlampion maken

door | 10-11-2023 | Nieuws

Zaterdag 4 november aan het eind van de middag stond er een Dikke Bak met Bieten in de Schuitemakersstraat. Deze bak was eerder die middag op de Vismarkt geweest waar de Vereniging Volksvermaken ze had uitgedeeld. Dit is onderdeel van de activiteiten rondom Sint Maarten – traditioneel maken kinderen een lampion van een uitgeholde voederbiet om daarmee langs de deuren te gaan om 11 november. 

Tegenwoordig maken de meeste kinderen een lampion van papier of andere wat makkelijker hanteerbare materialen. Met deze actie wil de organisatie de traditie in ere houden. Omdat het nog niet zo eenvoudig is om een lampion van een voederbiet te maken, werd er op woensdagmiddag 8 november hulp geboden bij het Museum aan de A. De 6-jarige en ik gingen langs. 

Met een grote boormachine werd de binnenkant van de voederbiet leeg gehaald, waarbij de bietenpulp je om de oren vloog, maar het was daardoor wel snel gepiept. Met een mes en lepel maakten we vervolgens wat figuurtjes in de biet waardoor het licht er mooi doorheen kon schijnen. Waxinelichtje erin, en het resultaat mag er zijn. Ook namen we een kijkje bij de mini-expo over Sint Maarten in het museum. 

De Vereniging Volksvermaken deelt ook bieten uit op scholen en BSO’s, en zo kreeg mijn 9-jarige de volgende dag de gelegenheid om er eentje op school te maken. Ouderwets uitgehold met een lepel, maar ook deze is mooi geworden!

Zaterdagmiddag is er ook nog een heuse lampionnenoptocht en een wedstrijd in de Martinuskerk, maar daar kunnen we helaas niet heen. Meer informatie over alle activiteiten is te vinden op de site van Volksvermaken: https://volksvermakengroningen.nl/ 

Helaas is een voederbiet, uitgehold of niet, nog best zwaar, dus besloten beide jongens om toch met een gewone papieren lampion te gaan lopen. De beide bieten decoreren onze voordeur op zaterdagavond 11 november, om aan te geven dat ook wíj wat te snoepen hebben. Dus kom vooral langs!

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!