Stamgast 15 – Giorgio Achterbosch. “Het waren twee leuke jaren”

door | 11-04-2024 | Nieuws

Wat beweegt iemand om de levendige Noorderhaven in te ruilen voor het landelijke, Drentse Drouwen? Een vrouw, paarden en een gerieflijk, geïsoleerd en duurzaam huis. 

Zijn naam: Giorgio Achterbosch, penningmeester van onze Buurtvereniging Het A-Kwartier. In vogelvlucht: Zwollenaar Giorgio groeit op in Emmen, studeert technische natuurkunde in Enschede, werkt eerst in Venlo en kiest daarna voor de Gasunie in Groningen. Rode draad in zijn leven is waterpolo, een sport die hij, naast wat fietsen, skiën, volleyballen en mountainbiken, altijd is blijven beoefenen. Ook een sport waar hij vrienden aan over heeft gehouden.

Groningen leert hij, als single in het centrum wonend, vanaf zijn 27e kennen via het nachtleven in de Peper- en Poelestraat en als er echt doorgehaald moet worden in de wat obscure Benzinebar. “In ’92 leerde ik mijn latere vrouw Maud kennen en ik trok bij haar in bij het Hoornse Meer. We kregen twee zoons en verhuisden naar de jonge wijk Piccardthof. Ik kon fietsend naar mijn werk bij de Gasunie, eerst op de researchafdeling en later in een stuk of elf functies op het hoofdkantoor.”

“In 2016 overleed mijn vrouw en in 2017 leerde ik Karin, mijn huidige vrouw, kennen. We trouwden in 2019 en toen ben ik gestopt met werken en in het A-Kwartier gaan wonen. Karin, Vinkeveense, woont in Electra aan het water en ik aan de Noorderhaven, ook aan het water en toch kiezen we nu voor de bosrijke omgeving van Drouwen. Nadat ik was gestopt met werken deed ik veel kluswerk in mijn en Karins huis en deed cursussen houtbewerken, lassen en glas-in-lood. Daarnaast wilde ik maatschappelijk relevante activiteiten oppakken. Zo ben ik bestuursfuncties bij WinterWelvaart en de buurtvereniging gaan doen en via Humanitas kwam ik in aanraking met Syrische vluchtelingen en werd zo voor drie dagdelen per week assistent in het taalonderwijs. Dat werken als taalcoach gaat door en vanaf september volg ik een post-HBO-opleiding tot NT2-taaldocent.”

“Via het vrijwilligerswerk leer je mensen kennen en je vergroot je kennis. Ik vind het leuk een bijdrage te leveren aan de integratie van statushoudende vluchtelingen en de inzet wordt gewaardeerd. Ik ben nieuwsgierig en heb altijd van (spelen met) taal en woordgrapjes gehouden. Als penningmeester trof ik een gestructureerde administratie aan. Ik ben overgestapt op een papierloze boekhouding, alles gaat nu digitaal.”

Waarom nu naar bosrijk Drouwen? “Karin en ik hebben zeven jaar gependeld tussen twee huizen en we gaan nu samenwonen. Karin heeft een paard en woont liever niet in een stad. Zo vielen Elektra en de Noorderhaven af. Ik heb nu ook paardrijles en blijk een binding met paarden te krijgen. Ook belangrijk: we hadden beiden een oud huis en smachtten naar een comfortabel, duurzaam huis.”

“Terugkijkend: de buurtvereniging heeft een gebalanceerd, leuk bestuur, echt een toevalstreffer deze mix van personen. Ook leuk is dat de waardering voor het bestuur en de bestuurlijke activiteiten toeneemt. En of ik nog een wijze raad heb? Ga zo door en ga niet gekunsteld op zoek naar grote, aan de RUG of de gemeente gekoppelde onderwerpen als ze er niet zijn. En over het verkeer in de binnenstad? Op zich denk ik dat het onomkeerbaar is dat we naar een fossielvrije samenleving gaan, maar wel in gepast tempo, rekening houdend met ondernemers en mensen voor wie het een zware opgave is. Uit de grond van mijn hart: ‘Het waren twee leuke jaren.’

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!