Stamgast XII: Eize Tolmer

door | 22-12-2023 | Nieuws

In de Westerhavenstraat woont Eize Tolmer. “Op eerste kerstdag 1933 werd ik, Eize, geboren in Donderen. Als kind maakte ik de oorlog mee, leerde toen roken (en rook nog steeds); sigaretten kreeg ik van de Canadezen. Ik herinner me veel uit de oorlog en van de bevrijding en van represailles tegen de NSB’ers.

Na de lagere school in Donderen, ging ik werken bij Van Wijk en Boerema, waar melkbussen en teems (is zeef op de melkbus) in elkaar werden gelast. Ander laswerk deed ik bij de fietsenfabriek van Fongers. Bij Philips zette ik strijkijzers in elkaar. Ik herinner me nog dat er zaterdags hele dagen werd gewerkt, dat veranderde eerst naar halve dagen en nu is het een vrije dag. Waar ik profielen voor rubberboten maakte in Hoogkerk ben ik de naam vergeten. 

Door mijn werk kwam ik in Groningen te wonen, eerst op kamers aan de Rabenhauptstraat tussen verpleegsters en nu als bijna 90-jarige, tussen de studenten aan de Westerhavenstraat. Op de tweede verdieping, dus twee trappen op, woon ik op de zolderkamer, niet aan de straatkant. De kamer heeft aan drie zijden ramen. Voor buiyenlandse studenten zijn appartementen gebouwd aan Pottebakkersrijge. Dat veranderde mijn uitzicht, de Akerktoren kan ik nu niet meer zien. In de kamer staat mijn bed, een eettafel met vier stoelen en ook een heel gemakkelijke stoel. De douche is voor gemeenschappelijk gebruik, ook de keuken die heel erg netjes is.

Bij goed of redelijk weer fiets ik naar Donderen, Roden of naar mijn zus in Eelde. Mijn gewone fiets staat veilig in de stationsstalling. Heel vroeger reed ik rond in een Ford Taunus.  Op vakantie, vroeger niet meer dan twee weken, ging ik naar Bunde of Leer, daar moest ik indertijd een paspoort voor hebben. 

Nu geniet ik op twee vaste plekken op de Westerhaven van een kop koffie. En bij de Westerhaven supermarkt haal ik regelmatig kant-en-klare maaltijden of fruit. Ik kijk met een goed gevoel terug naar mijn leven.”

*Eerder verschenen: Esther Klaver, Peter Roovers, Harry Arling, Jorn Hofman, Marjon Goossen, Ynte de groot, Lyni Venema, Ynske Jansen, meneer Fikkers, Dick Veen en Ella Onrust.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!