Stamgasten (deel II): Harry Arling – Kosmotroniks

door | 29-10-2022 | Nieuws

Zijn werk kwam ik tegen in het Groninger Museum bij de Biënnale en eerder in het CBK te Emmen: kleurrijk, vrolijk, vormrijk, plastic, sprookjesachtig, futuristisch, fantasiefiguren, miniaturen, buitenaards, hoor je kijkers zeggen. We zoeken Arling op in zijn atelier aan de Westerhavenstraat. 

Sinds 2011 woont het gezin Arling in de Westerhavenstraat 16. Aan de buitenkant heeft het pand  nog de vorm van vroeger: een voormalig koelpakhuis uit 1880, met voor een vriesgedeelte. Muren van anderhalve meter. Van een 9,5 meter hoge kale ruimte is het omgetoverd in een woonhuis met een dakterras (in wording). Het begin was moeilijk met een illegale huurder, lastige besprekingen met gemeentelijke instanties over de eisen die Ruimtelijke Ordening / Economische Zaken stelt aan huizen op de monumentenlijst. Een buurman vatte de situatie goed samen toen hij het huis beschreef als ’een koelkast die veel te groot is’.

In 1991 kwam beeldend kunstenaar, drummer, drumleraar Arling (1965) in Groningen terecht. Hij maakte met bandjes muziek in de Spiegel en het Binnenhof, voornamelijk jazz-sessies. Nog steeds maakt Arling muziek, maar de core-business is nu het maken van kunstobjecten die vallen onder de naam Kosmotroniks; zie vooral ook www.kosmotroniks.com

In 2019 nam Arling deel aan de Art Fair in Tokio waar hij de eerste prijs won. In no time werden er negen objecten verkocht. De doorbraak in Japan leidde tot een documentaire op YouTube, aandacht van RTV-Drenthe (Arling is afkomstig uit Emmer-Compascuum) en er kwamen exposities in Emmen en in 2021 in de Biënnale in het Groninger Museum. Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum was enthousiast en kocht gelijk drie werken aan. Deze verkopen zorgen vervolgens weer voor vaart in de verbouw van Arlings woning. 

De Westerhavenstraat vormt de westelijke rand van het A-Kwartier en de familie Arling heeft het hier erg naar de zin. Arlings vrouw runt wol- en breiwinkel Achterpand aan Lage der A. Natuurlijk vertrekken oorspronkelijke bewoners en komen er nieuwe, maar de sfeer blijft gezellig. Met plezier kijkt Arling terug op de tijd dat hij met zoon Ben voetbalde en tenniste in de straat.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!