Straat-in-beeld 7: Lutkenieuwstraat

door | 1-06-2023 | Nieuws

De straat inlopend vanaf Akerkhof, zie je meteen wat speelse graffiti met een sombere ondertoon, enkele auto’s en fietsen die in het gelid geparkeerd staan als soldaten in opleiding, oude panden en splinternieuwe. Lutkenieuwstraat dateert uit de 15e eeuw en is een zeer smalle, typische binnenstadsstraat. Je vraagt je af hoe vaak hier een bestelbus zich klem rijdt aan de Trurftorenstraatkant zoals te hoge campers klem raken onder viaducten of volumineuze barkeepers tussen bar en vaatwasser.

De fietsen staan in rijen alsof gemeentelijke stewards medailles voor correctparkeerders hebben uitgedeeld. Misschien hebben gemeentelijke diensten op een bijscholingscursus over positief conditioneren geleerd. Als bioloog-schrijver Maarten ’t Hart stekelbaarsjes door hoepeltjes kan laten zwemmen door hun voer of paaigrage vrouwtjes te tonen, kunnen toezichthouders studenten toch ook leren om fietsen goed te placeren met een tegoedbon voor een glas grenadine in het vooruitzicht? Dat het werkt is hier goed te zien!

Enkele huizen hebben nog middeleeuws aandoende schoorsteenconstructies, compleet met smeedijzeren toegangsluiken, mocht het een keer nodig zijn kraaiennestenrestanten of roetaanslag te verwijderen. Verderop is een soort appartementencomplex waar werkelijk niets duidt op bewoning. De bestrating is enigszins hol gelegd, met een heel lichte afloop naar het midden, waar putten efficiiënt het hemelwater verzamelen als dixies bouwvakkersurine op bouwplaatsen. 

Halverwege de straat vind je een nieuwbouwcomplex, afgesloten met een stalen hekwerk, ernaast brievenbussen en een belsysteem dat modale bezoekers hoofdpijn bezorgt en dyslectische aanbellers migraine. De lieflijke naam Agaath Hof geeft aan dat het waarschijnlijk geen psychiatrische of penitentiaire inrichting is: het blijkt een one-gated community te zijn met mooie huizen in fantasierijke verticale baksteenconstructies, maar helaas, helaas verboden toegang voor onbevoegden. Dus niet een sympathiek gasthuishofje dat (overdag) voor publiek is opengesteld. 

Gelukkig is de straat wel toegankelijk voor wandelend, fietsend en zelfs autorijdend publiek. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!