Straat-in-beeld 8: Turftorenstraat

door | 28-06-2023 | Nieuws

Sommige straten in de binnenstad stralen op zonnige zondagmiddagen de rust uit van FC Groningen in de nacompetitie of een gereformeerde kerk zonder vaste organist: lethargie ten top en niemand die haast heeft; er wordt geschuifeld en gewandeld dat het een aard heeft. 

De twee voetbalvelden lange Turftorenstraat roept historie op als terrassen verlangens naar bier en grenadine. Spic & span gerestaureerd met een nieuw plaveisel voert het je naar de tijd van Märklintreinen, koetsen en calèches èn naar de tijd van Swiebertje; elk moment verwacht je een naar buiten komende dienstbode die omstandig een mat uitklopt als ze niet net bezig is slappe koffie te zetten. We zien maar liefst vijf soorten straatstenen. En nabij de kruising met De Laan een heerlijk perkje met drie linden. Waar ligt de grens tussen prettig retro en over the top? Wat de nostalgische grootmoederstijdstijl versterkt is de hoeveelheid markiezen tegen al te felle zon, we tellen 32 in het deel waar slechts 28 fietsen geparkeerd staan. Over proporties gesproken.

De straat is net gerestaureerd en lijkt klaar te zijn voor de ‘International Street Reconstruction Prize’, uit te reiken door de weduwe van Berlusconi. Zo te zien zijn kosten noch moeite gespaard. Mooie straatstenen, gladjes overlopend naar waar vroeger een trottoir was en zo automobilisten opzadelend met een existentiële vraag waar in godsnaam de bedrijfsauto even geparkeerd mag worden. Geveltuintjes achter minieme cortenstalen randen fleuren de boel op en nemen de plaats in van fietsen die in andere straten de boel een levendige indruk geven. Twee dwarsgeplaatste hekwerkjes vormen een blokkade voor stadsfietsen die aan rust toe zijn. 

We zien bewoners van alle leeftijden: ouden van dagen naast studenten, babyboomers naast vertegenwoordigers van de generatie Niks of X. Bedrijfsnaamborden wijzen je naar cafés met de uitstraling van een seniorencomplex met alcoholvergunning en de juridische faculteit. Verder een galerie, een pedicure, kapper en een Studenten Service Centrum, een uitzendbureau en een Juridische Faculteits Vereniging. Het mooist van de straat is de schitterende zichtlijn richting Martinitoren die fors en fier boven alles uittorent als vroeger Tonny van Leeuwen in het strafschopgebied van het Oosterparkstadion in de Pietje-Fransen-era.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!