Straat-in-beeld 9 Vierde Drift Noorderhaven

door | 6-08-2023 | Nieuws

Vierde Drift ligt ingeklemd tussen Hoekstraat en Noorderhaven. Er is gelijk al een misverstand over de naam van de straat. Is het nou Vierde Drift of hoort het addendum Noorderhaven erbij? De dwarse driedubbele belijning van straatkeien aan het begin en eind van de straat lijkt op een start- of finishplaats van een nog onbekend hardlooponderdeel. Achter een verwaarloosd en op stadsherstel wachtend raam hangt reclame van een vertrouwenwekkend Fries adres in Twijzel of all places met een van de mooiste Friese aannemersvoornamen. Wat ging hier mis, vragen passerende kleinestratenliefhebbers zich af.

Naar boven kijkend zien we een stukje in de lucht bungelende eindgevel aan de nok van een huis. Nooit eerder werd het begrip van een zwevende en dus nutteloze gevel (vergelijk de betekenis van de uitdrukking: ‘een façade optrekken’) beter geïllustreerd. 

Aan het begin van de straat een kamerverzamelgebouw van Lefier. Zesenveertig in zonlicht flakkerende beduimelde belletjes als drukknoopjes op een jurk van een tot koningin gemaakte, klaar onder elkaar. Verplaats je eens in de Sint-Maarten-loper of een naar een bed hunkerende dakloze voor wie veertig keer de deur opengaat en gulle handen haar/zijn ransel vullen met snoep, reepjes kaas, mandarijnen of een tegoedbon voor een naburig hostel. Het markante gebouw heeft een lichtblauwe kleurstelling en aparte rondingen die mij aan de architectonisch verantwoorde marmeren billen van een Italiaanse watertoren in de streek van Genua doen denken.

Op een blinde muur een plakplaatje van G.S.T.C. dat hier niet Groninger Stichting Taal en Cultuur maar een Groninger Studenten Tennis Club symboliseert. Als je even iets langer naar de sticker kijkt, gaan er overal om je heen ramen open met jolige koppen die graag bereidwillig en in het Spaans hun kennis van het Nederlands demonstrerend tekst en uitleg geven. Spanje, Friesland, Groningen, de Noorderhaven (één van de laatste vrijhavens in Nederland) met zijn drijvende tiny & huge houses: hoe multiculti wil je het hebben? Maar waarom het Drift heet?

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!