Straat in Beeld VI: Akerkhof

door | 7-04-2023 | Nieuws

Soms slaat de verwarring toe. Een kerkhof als straat. Akerkhof. Vroeger een plaats waar doden werden begraven, nu een tuin (hof) voor de kerk. En wat voor tuin. Alsof tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf ‘m heeft aangelegd. 

De straat Akerkhof plooit zich om de Akerk als een rechthoekig hoefijzer, aan alle drie zijden omgeven door winkels, instellingen en bedrijven. Een timmerwerkplaats met bakfietsverhuurservice, een klaarterwijljewachttandarts, een boekenzaak die de gevel nog wat moet aankleden, een splinternieuwe verswarenmarkt en een supermarkt die nog steeds tabakswaren verkoopt en alzo bijdraagt aan één van de grootste levensbedreigende ziekten ooit. Alles nauwkeurig en nieuwsgierig bekeken en voorzichtig betrippeld door de edelste aller diersoorten: de duif, symbool voor dat wat overal in de wereld wordt bevochten.

Naast de verheven kerk zijn er de ordi bedrijven. Laten we even naar bedrijfsnamen en logo’s kijken. Waarom de Barista Academy een speen als logo heeft? En wat betekent de cryptische tekst van de tandenarts: Ben of ken jij iemand? Voor de boekenzaak Van der Velde (met een vrij klein assortiment Frisiania maar met veel second-hand) speelt een meneer een concertina, de voorloper van de bandoneon; een van oorsprong Duits instrument, een klein model accordeon, uit de familie van de aerofonen. Opvallend zijn de zeshoekige zijkanten. Vrolijke, lichte tonen. Mooi!

Wow, wat veel kledingzaken aan deze binnenstadsstraat: H. Boss, Derksen, T.Hilfiger, State of the Art, Name it, Junior Shop, S. Boy, C. Sträter en N. Zealand. Maar liefst twee panden die Te Huur zijn, vanaf de overzijde van de straat lees je: Te Duur. Tegen de kerkmuur een Belgische fritesbakker, die vraagt of je kruiden over de frites wil.

Verder veel fietsen, alle vrij aardig geparkeerd en in de A-Kerk de expo Zwijgend Goud, lees nog een keer: Zwijgend Goud.   

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!