Straat in beeld XI: Westerbinnensingel

door | 5-11-2023 | Nieuws

Hoe komt het dat een op het oog wijze jury de geveltuintjes aan Westerbinnensingel de straatprijs toekent terwijl de tuintjes op zich niet geweldig ogen? Het moet de vrolijkheid van samenwerkingsbereidheid zijn, dat lacht de wandelaar toe. Bankjes, bloempotten, een gevelversiering hier en een minibieb daar. Bankjes? Maar liefst zeven. Dit aantal geeft de uniciteit van de straat aan. Op zomeravonden ontvouwt zich hier een gemeenschapszin met theatrale vormen. Naast de stokrozen worden uitklaptafels klaargezet waarop bord- en kaartspelen buren uitnodigen zich met elkaar te meten, verderop zien we boeken lezende buren, die als ze de ene John Grisham uit hebben het boek bij de minibieb kunnen ruilen voor een Dan Brown of Kluun en verder ontluikende romances en kinderen die tot het vallen van de avond hinkelen, tollen, landjepikken en knikkeren: alsof de tijd heeft stilgestaan.

Ook interessant is dat deze singel er eentje is zonder waterloop. Dat maakt de straat eigenzinnig, apart, onafhankelijk. Net zoals die jury van de geveltuinen. Volgens het kadaster zijn er maar liefst 137 adressen en is het oudste gebouw van 1865 en het nieuwste van 2020. Het grootste gebouw meet 437 m² en het kleinste 25m².

Aan de ene uiterste zijde van de straat tref je ‘Monument & Materiaal’ aan, een monumentaal pand met werkelijk schitterend metselwerk, een voormalige school waar oude bouwmaterialen worden verkocht. Aan de andere zijde een pas geopend horecapand met vier joekels van ramen waarachter vrouwen, meisjes eigenlijk nog, die plezier malen (zeg nooit meisjes van plezier!), merendeels studentes zich met elkaar onderhouden, elkaar examenantwoorden influisteren en de laatste tentamenresultaten en middernachtelijke veroveringen met elkaar delen. Laptop en foon op de tafel naast munt- of gemberthee of een schuimende cappuccino met havermelk.

In de herfst tovert de straat geel van de neervallende bladeren, waarschijnlijk (Noorse) esdoorns. Tegen de avond ritselt en ruist het van elkaar achterna zittende, trippelende egeltjes, nog net in de periode voordat ze in het plantsoen een winterslaaplocatie zoeken.   

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!