Tante Alida, je ziet haar vliegen

door | 27-05-2024 | Nieuws

Wanneer zie je nu een vliegende boot? Rustig opstijgend, dan de steven wendend en landend op een vlakke, uitgerekte oplegger. Wat een mooi gezicht. De Alida, buurtbewoners spreken liefkozend van tante Alida, laat een nare kale plek achter op de binnenplaats van het vroegere scheepvaartmuseum dat dolgraag MADA wil worden. Er zijn grootse plannen voor een transitie naar een regionalegeschiedenismuseum. Maar laten we voorzichtig zijn, niet voor niets relativeerde wethouder Rik van Niejenhuis, samen met zijn B&W-matties op bezoek in de wijk, de diepte van de geldpotten. Er zijn in Groningen meer grote projecten die op stapel staan en de verhouding bezoekers/investeringen moet neigen naar het redelijke.

Terug naar Alida: ik spreek een oude kapitein, wat vindt hij van deze move? ‘Tranen, triest, vreselijk,’ vat hij zijn gemoed samen. Gisse mannen van Wagenborg halen een supergroot verband onder Alida’s buik door en dan starten twee kranen, een 160- en een 120-tonner het hijswerk. Alles is berekend en bekeken, de marges tussen de draaiende kranen en de gevels aan Schuitemakersstraat zijn minimaal. Nog even een aanpassinkje en daar gaat ze. Als tussenstop wordt Alida neergevlijd op de museumoprit en daarna door één kraan over de poort naar de vrijheid getild. Wehe den Hoorn wordt de nieuwe bestemming. 

Sinds 1987 heeft het skûtsje de Alida als symbool van verbinding tussen de regionale historie, oude beeldende kunst en het scheepvaartmuseum gediend. De kunstenaarsvereniging De Ploeg zou als cement kunnen werken tussen de bakstenen regio – historie – kunst. Dat het museum nog wat zoekende is naar een werkende formule mag blijken uit het feit dat het een aanbod van de huidige Ploeg, die er wilde exposeren voor de duur van de transitie naar een toekomstbestendige variant, naast zich neerlegde. 

Het museum zoekt naar nieuwe bezoekersstromen en maakt connectie met de wereld van de LHBTQI-gemeenschap en gaat binnenkort tijdens een speciaal event samenwerken met een drag-queen bij een bingo, waarbij als hoofdprijs een Penis Bodypillow, een enigmatische, dat dan weer wel, te winnen is. Mocht je deze prijs missen dan zijn er nog de boobiepillows, vaginapillows of conceptuele piemelkunst. Maar dat gaat tante Alida niet meer meemaken. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!