Uitreiking “Het Gouden Schepje” aka de Geveltuinenprijs

door | 30-10-2023 | Nieuws, Activiteiten

In mei verscheen er op deze website al een vooraankondiging van de Geveltuinenprijs – terwijl alles nog in bloei stond, maakte een driekoppige jury van Marieke Kremer, Martien Veldhoven en Klaas van der Meulen een wandeling door het A-kwartier om de mooiste geveltuinen te beoordelen. Dit jaar geen prijs voor één tuin, maar voor een hele straat, om ook samenwerking te stimuleren en te belonen. Vier straten werden genomineerd.

Op zondag 29 oktober, direct na de ALV, werd deze geveltuinenprijs uitgereikt in het achterzaaltje van de Wolthoorn. Naast de gebruikelijke bezoekers van de A-kwartierborrels kwamen van alle vier genomineerde straten wel bewoners naar de uitreiking, benieuwd naar de winnaar. Het zaaltje barstte met zo’n 50 bezoekers bijna uit zijn voegen. 

De jury had in dominee Ynte de Groot een buurtbewoner gevonden van wie ze hoopten dat hij een leuk verhaal kon vertellen bij de uitreiking. Dat kon hij zeker, hij wist de aanwezigen binnen een paar minuten mee te nemen van de Schepping in het Paradijs en hoe mensen elkaar het leven zuur maakten, naar het moment van de Openbaring, naar de mensen die tóch zijn blijven geloven – en dat in een kroeg. Tijdens de Openbaring kregen de mensen op aarde een visioen, niet van een tuin maar van een stad, maar wel eentje met een rivier waaraan bomen groeiden die elke maand vruchten dragen. Zo vruchtbaar is het A-kwartier helaas niet, maar met dit visioen is Ynte de Groot door de straten van de buurt gelopen, en hij keek niet alleen naar de tuinen maar ook naar de mooie samenwerkingen tussen buurtbewoners waarmee de geveltuinen hebben kunnen ontstaan en behouden blijven.

Na deze spoedcursus Bijbelkennis was het tijd voor de echte uitreiking. Er waren drie tweede prijzen te winnen, de bijbehorende blikken schepjes werden uitgereikt aan bewoners van de Dwarsstraat, Schuitemakersstraat en de Sledemennerstraat. De eerste prijs, het Gouden Schepje, ging dus naar de overgebleven Westerbinnensingel. 

De prijs werd in ontvangst genomen door Neeltje, die samen met straatgenoten Dory, Maartje en Bram allemaal geveltuintjes hebben met bankjes, plantenpotten, boomtuintjes en sinds kort ook een minibieb. De jury roemde de straat niet alleen om de tuintjes, maar ook juist de samenwerking tussen de straatbewoners.  

Met de consumptiebonnen van de buurtvereniging in de pocket bleef het nog lang gezellig in de Wolthoorn. Op weg naar huis liep ik nog even door de Westerbinnensingel, maar in het donker en in de herfst viel het stukje met de teveel op de stoep geparkeerde fietsen (zie eerder artikel van de jury) meer op dan het gezellige stukje met bankjes en tuintjes. Ik zal er binnenkort met licht nog eens langslopen, en ondertussen ben ik natuurlijk ook trots op ‘onze’ tweede plaats! 

(foto’s: Han Santing)

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!