Vogelwandeling door A-Kwartier

door | 16-07-2022 | Activiteiten

Op een mooie zaterdagmiddag beginnen we aan de vogelwandeling door het A-Kwartier met een groep van ongeveer 30 personen, onder leiding van stadsvogeladviseur Maricée ten Bosch. Eerst maar even wat theorie. Ten Bosch vertelt over natuurinclusief bouwen in de stad: waarbij aan mens en dier gedacht moet worden. Voor de bouw van nestkasten zijn vier v’s belangrijk: voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie. Voor de meesten van de aanwezigen is het een open deur, maar groen is goed voor mensen en dieren en groen maakt gelukkig.

Vandaag ligt de focus op vier vogelsoorten: de huismus, de gierzwaluw , de zwarte roodstaart en kauwtjes. Groenlingen en stadsduiven laten we even buiten beschouwing. Op diverse punten houden we halt en vertelt Maricée over de ideale biotoop voor een bepaalde vogelsoort. Tijdens de wandeling wordt veelvuldig naar voorbij vliegende vogels in het luchtruim gewezen. Het is opvallend hoe aantrekkelijk de (binnen)stad is voor vogels en hoe groot hun aanpassingsvermogen is.

De eerste stop is op de Boteringeplaats. De wilde wingerd is als gevelbeplanting een ideale wijkplaats voor vogels. Of het de stadse drukte is of het feit dat veel vogels in de rui zitten, maar de meeste vogels houden zich wat verborgen. We leren dat gierzwaluwen op hun reis naar Afrika in een krappe maand 7.500 km vliegend afleggen, zonder één keer de grond te raken. Dus zelfs slapen doen ze vliegend. Aan de Laan observeren we gierzwaluwnestkasten aan de gevels.

Dan naar de Vlasbloemtuin aan Hoge der A: een ware groene oase. Een lustoord voor de merel, een vogel die zich van schuwe bosvogel ontwikkelde tot stadsvogel met een prachtige zang. Dan nog een stop voor de A-kerk waarbij de kauwtjes worden gespot die het achter een verwijderde dakpan reuze naar de zin lijken te hebben.  Dan langs de Sledemennerstraat voordat we neerstrijken in de binnentuin van eigenarenvereniging Pompplein. Buurtverenigingsbestuursleden Mark, Marieke, Evelien, Giorgio en Klaas hebben een gezellige bijeenkomst voorbereid. Koele drankjes en heerlijke Flammkuchen van Tineke Orsel staan klaar. 

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!