WinterWelvaart 2022 Vrijdag 16 december

door | 16-12-2022 | Nieuws

Met enkele goed gekozen woorden openen Nicolette Bartelink en wethouder Mirjam Wijnja WinterWelvaart 2022 in het Scheepvaart Museum. Vanaf de trap worden de belangstellenden toegesproken. Een schare genodigden volgt de vrouwen naar Hoge der A. De kade stroomt vol. In de verte doemt een met lichten uitgedoste staande mast op. De met een gifgroene lichtbalk versierde Vissersbrug, ongetwijfeld Groningens drift naar ecologische vooruitgang symboliserend, gaat open en laat het schip door. Op natuurlijke kracht, voortgeduwd door met bomen toegeruste mannen, komt het schip aanglijden door de rimpelloze A .

Jazzy muziek klinkt op vanaf het scheepsdek. De trompettist schettert als een beschaafde scheepshoorn en de blootshandse drummer slaat en tikt zijn armen ritmisch warm. En als de schuit de wachtenden passeert kan het feest echt beginnen. Koek-en-zopie-tenten, warmesokkenkramen, bierpompen en kerstkaartverkopers hebben de avond van hun leven. Eindelijk kan het weer, na twee jaren corona-armoe toont Groningen zich op zijn best. Duizenden mensen komen zich laven aan de aangemeerde vloot. Klippers, schoeners, een enkel skûtsje, tjalken en gewone coasters: zonder uitzondering verlicht en gepavoiseerd als bij een vlootschouw.

Werkelijk alles zit mee. Het publiek gedraagt zich voorbeeldig, de temperatuur komt nauwelijks beneden nul en sneeuw en regen blijft uit. De bij het Pomphuis geplaatste toiletten, bruisen en schuimen als Limburgse rivieren in het voorjaar. De sfeer is de hele avond vriendelijk en beschaafd als op een Christen-Unie congres. Het duidelijk en overzichtelijk gepresenteerde boordevolle programma biedt een keur aan activiteiten: muziek, spokenwordevents, workshops, bootbezoeken en een wedstrijd mastklimmen. Hoge der A, Lage der A, Kleine der A, de A-kerk en het Museum aan de A zijn de places to be.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!