WinterWelvaart Kunstroute 2023 deel II

door | 18-12-2023 | Nieuws

16 Patricia Suer

Elf kunstenaars deze keer. De route langs de A oogt als de Kalverstraat voor Sinterklaas: je kan over de koppen lopen. Kunstenaarsateliers zijn ook druk, maar soms tref je een oase van rust en kan je je even onttrekken aan het lawaai, de muziek, de geuren en de volheid. Vaak worden deelnemers bijgestaan door een keur aan in ingenieuze shifts meewerkende vrijwilligers die de gasten allervriendelijkst te woord staan. En ja, er wordt ook verkocht. Gelukkig maar. Hier zijn ze:

16 Patricia Suer: we zien uit Garmerwolde Patricia Suer samen met partner, financieel genie, PR-medewerker Michelle Smelik aan Hoge der A 36. Suer werd speciaal uitgenodigd voor deze kunstroute. Gedurende 45 jaar maakte ze werk voor het theater. Aangeboden worden ijzeren sculpturen, theatraal werk van ijzer en brons. Bootjes, dieren, vooral vogels en meer. Prijzen gaan van € 150,- tot € 3.250,-.

17 Henk Kraayenzank. ‘Noem dit geen galerie,’ zegt Henk Kraayenzank, ‘want galeries rekenen courtage en dat doe ik niet.’ Naast eigen werk, gemengde techniek, klein en groot, (van € 250,- tot € 1.700,-)  zien we werk van Agnes van Rijen. Kraayenzank werkt met duotentoonstellingen. Daar is alle ruimte voor in dit supergrote atelier. Bezoekers moeten speciaal even van de waterroute afwijken om hier te komen aan de Visserstraat.

18 Hinke Veenstra vertelt enthousiast over haar inspiratiebronnen: ‘Mijn vader en moeder verzamelden trechtertjes, oliespuiten en -kannetjes; dat heeft me beïnvloed.’ Dochter Joeke en hond Sjaak kijken belangstellend toe. De afgebeelde dieren hebben te maken met Hinkes periode in Eext, waar geiten, konijnen en parelhoenders werden gehouden. Ook vissen zijn voor Hinke een inspiratiebron. Werk kost hier tussen € 25,- en € 1.795,-.

19 Anja de Boer in het prachtige pand Gasthuisstraatje 2-2, is afkomstig uit Leeuwarden en spreekt vloeiend Fries. Ze schildert licht. Getoond worden illustratie-achtig werk en in acryl uitgevoerde mixed-media technieken. De Boer wil zich op de Klassieke Academie laten omscholen in de richting van realistisch schilder, zeg gerust een revival van het vakmatige handwerk. D’r werk zit tussen de € 25, – en € 675,-.

20 Japanse man, zo werd Fokko Jelsma ooit door iemand genoemd toen Jelsma bezig was met het maken van een Japanse tuin. Jelsma kwam via Drachten en Zwolle naar Groningen. Jelsma raakte gefascineerd door theeceremonieën en maakt objecten die daarbij passen: vaasjes (vanaf € 60,-), theekannen en zelfs kimono’s (à € 900,-). Van oorsprong was Jelsma kostuumontwerper, vandaar.

21 Bij Francis van Dijk is werk van Martin Tissing te zien naast sieraden van Van Dijk zelf. De sieraden zijn vaak gemaakt van oude materialen uit Marokko, Jemen, Algerije en soms van schelpen uit Mali. ‘Ik ben daar al 25 jaar mee bezig en ik koop materialen op de markt in Brussel. De oudste dateren van de achtste eeuw. Veel werk is gemaakt van in Egypte gemaakt glas, Egypte is de bakermat van glas.’ Sieradenprijzen lopen uiteen van € 35,- tot € 165,-.

22 Ilse Brul zetelt in café De Sleutel, vanwege de (afgeplakte) spiegels een uitdagende locatie, aldus Brul. Brul is afkomstig uit Enschede en deed de lerarenopleiding tekenen en later de kunstacademie. Via Peter ter Braak en Francis van Dijk kwam Ilse Brul bij deze kunstroute. We zien associatief geschilderde landschappen, variërend van € 800,- tot € 2.500,-, die me aan Ploegwerk doen denken. 

23 Kunsthandel Peter ter Braak: Peter ter Braak is galerie-eigenaar en geen kunstenaar. Hij leerde het vak van zijn vader, voor wie hij recent een boek uitgaf t.g.v. zijn 80e verjaardag. Werk dat hier wordt geëxposeerd komt uit zijn vaders collectie en zit tussen € 1.250,- en 19K. ‘Na allerlei baantjes rolde ik vanaf mijn negentiende in het vak van kunst aan- en verkoop. Recentelijk organiseerde ik zeven exposities in zeven maanden.’ 

24 Leonie de Jong woont al 40 jaar in Groningen, schildert in olieverf op houten of MDF-paneeltjes en doet dat graag in de buitenlucht. Vaak in Zuid-Frankrijk, de Provence, vanwege het mooie licht, de kleuren, vormen, wijnlandschappen, alles in verbonden landschappen. Een zijstraatje: driedelige, meer decoratieve paneeltjes. Ook maakt De Jong gebruik van de poëzie van Marsman, Neeltje Maria Min en Vasalis. Prijzen tussen € 125, – en € 525,-.

25 Sofie Stal zit op hetzelfde adres als Leonie de Jong. Stal maakt sieraden van zilver en porselein. Naast sieraden zijn er ook objecten die zich laten openvouwen tot een bloem of een UFO. We zien een bolvormig object waarvan het dopje kan worden afgeschroefd zodat de ketting zichtbaar wordt. Stal heeft een atelier in de Korrewegwijk en leerde edelsmeden in Zeist en deed de Kunstacademie in Leeuwarden. Stals prijzen balanceren tussen € 49,- en € 950,-.

26 Franzis-Paula Maas studeerde product-design en deed zeker drie keer eerder mee aan de Kunstroute. Maas maakt ringen, halssieraden en broches van goud, zilver en edelstenen, niet enkel voor vrouwen, ook mannen horen tot haar klandizie. Belangstellenden kunnen ook zelf een idee aanbrengen of een oud sieraad laten vermaken. Werk van Maas doet tussen € 250,- en € 1.500,-

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!