WinterWelvaart Kunstroute 2023 deel I

door | 16-12-2023 | Nieuws

De goed leesbare en uiterst overzichtelijke folder noemt 21 locaties waar in totaal 34 kunstenaars hun werk tonen. Op sommige locaties zijn twee en op één locatie maar liefst tien kunstenaars te vinden. Van elke (aanwezige) kunstenaar maak ik een foto naast of voor hun werk. Ook inventariseer ik het goedkoopste en duurste werk.

1 Liesbeth Topper staat met keramiek, staal en hout bij goede vrienden aan Hoge der A 13. Haar werkplaatsassistent, sjouwer, lasser Rein Bish lost haar af. Topper is autodidact en biedt werk aan tussen € 333,- en € 1551,- Twee rode stippen verraden verkoopsucces. Topper heeft een atelier aan het Eemskanaal. Ik zie dun keramisch materiaal, soms met stalen details.

2 Trijntje Stelma heeft haar atelier aan de Turftorenstraat. Deze locatie grenst niet direct aan het water, maar via via, iemand in haar netwerk, heeft ze zich aangeboden voor deze kunstroute. Aan de voorzijde is een bescheiden galerie maar in de woonkamer staat veel werk uitgestald, in prijs variërend van € 15,- tot € 850,-. Mevrouw Stelma heeft al twee werken verkocht.

3 Margo van der Sluis toont haar werk in een prachtig souterrain. We vinden hier sieraden, oorbellen, hangers, halskettingen tussen € 20,- en € 130,- van velerlei materialen: steen, staal, parels, vilt, glas en meer. Vrijdag was het heel erg druk, aldus Margo, toen kwamen wel 400 bezoekers voorbij. Ik leer dat parels in allerlei vormen verkrijgbaar zijn, de groeikern wordt dan in een vorm geperst.

4 – 13a Op Hoge der A 27, Drukkerij Boon, heeft een elftal Ploegkunstenaars domicilie gekozen in een ruimte die verder vol staat met (oude) drukpersen. De Ploegers wisselen elkaar deze drie dagen af, op zaterdagmiddag tref ik Geert Schreuder, Marloes Buigel Boering en Reinier van den Berg. De Ploegleden hebben contact gelegd met WinterWelvaart via de Stadsgalerie in Groningen en voorzitter Buigel Boering (de tweede vrouwelijke voorzitter in het meer dan 100-jarige bestaan van De Ploeg). Van Van den Berg hoor ik dat heel veel mensen kennis komen maken met de kunst en de kunstenaars en en passant met de vele drukpersen achter in de ruimte. Er komen heel veel mensen, waaronder ook jeugd en kinderen. Prijzen variëren van € 350,- (een landschap van Buigel Boering) tot € 2.600,- voor een groot waddenschilderij van Marten van Holten. Van meer zijden hoor ik hoe belangrijk het is dat het publiek hier ziet dat de Ploeg nog steeds bestaat. Binnenkort is er een expositie te zien in een oude Groninger watertoren enkele straten verderop: Watertoren West. De hier gepresenteerde Ploegleden hebben zich zelf aan kunnen melden voor de kunstroute. We zien zeer uiteenlopend werk van: 

4 Aly van der Wal

5 Dik Breunis

6 Geert Schreuder

7 Janny van der Woude

8 Josefien Alkema

9 Lydia Jonkman

10 Marjan Cornelius

11 Marloes Buigel Boering

12 Reinier van den Berg

13 Mary Velthoen

13a (staat niet in de folder) Marten van Holten.

Marten van Holten

14 Jeanet Metselaar exposeert accessoires: tassen (tot € 135,-) en sieraden (vanaf € 7,-), alle gemaakt van zeildoek: gebruikte banners en geveldoeken uit de culturele sector. Metselaar is lovend over de locatie: perfecte plek, strak, goed licht, warm en strak. Metselaar is nu bezig met een nieuw project met fotograaf Willem Kolvoort, waarbij foto’s uit de wereld van de popmuziek worden gebruikt.

15 Ook op Hoge der A 31 treffen we Liz Agostini, die in 2011 Oostenrijk ruilde voor Nederland. We zien naast natuurthema’s (luchten, vergezichten, waterpartijen, horizonnen), herkenbare Groninger stadsgezichten als de Tasman Toren en meer. Naast mixed- media (€ 50,-) bestaat Agostini’s werk uit originele schilderwerken (tot € 1.900), zowel figuratief als abstract. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!