Gevraagd: jouw kijk op zichtlijnen. De stad verandert. Dat is natuurlijk altijd zo geweest. Soms ten goede; soms ten kwade. Het centrum van de stad is een beschermd stadsgezicht. Dit betekent dat bouwplannen in het centrum met zorg en respect voor de omgeving moeten plaatsvinden. Een belangrijk aspect van het beschermde stadsgezicht zijn zichtlijnen: een denkbeeldige as die de blik van de passant automatisch stuurt: een goed voorbeeld is het zicht op de Martinitoren vanuit de Nieuwe Ebbingestraat (zie foto). De as is meestal een straat of een waterweg. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt heeft een zichtlijn een zekere lengte van tenminste een huizenblok. In Groningen wordt een zichtlijn vaak afgesloten met een toren, maar het kunnen ook markante gebouwen, beeldhouwwerken of gedenknaalden zijn.
Wij kunnen ons voorstellen dat je daarnaast ook door jou gekoesterde doorkijkjes langs gebouwen of bomen naar iets moois als zichtlijnen wilt zien en beschermen. Ook leuk om samen op verkenning te gaan in eigen buurt!
Als buurtverenigingen van het centrum willen we graag inventariseren welke zichtlijnen en doorkijkjes voor jou van belang zijn en eventueel welke storende elementen er tussen zijn gekomen.
Wij vragen je foto’s te maken en te voorzien van een korte beschrijving. Woon je in onze wijk? Stuur je foto’s op naar: hortusebbinge@gmail.com. Het plan is een fotoboek of presentatie samen te stellen en dit aan de politiek aan te bieden. Alvast als opmaat voor bewonersparticipatie onder de Omgevingswet!
Veel succes!
Besturen van HortusEbbinge, Binnenstad, A-kwartier en Binnenstad-Oost.
PS: foto’s dienen vrij van rechten te zijn. Als foto’s op de website worden gepubliceerd gebeurt dit anoniem. Voor de presentatie/het fotoboek doen we dat het liefst op naam, tenzij je aangeeft dat je foto’s alleen anoniem geplaatst mag worden.