Bitterzoet erfgoed: wandkleed in de A-kerk

door | 7-04-2022 | Nieuws

In de A-kerk is te bewonderen: de productie van een wandkleed van maar liefst 35 meter bij tweeënhalf: samen 87,5 m². Het wandkleed wordt gemaakt in het kader van de manifestatie ‘Bitterzoet Erfgoed’ waarin aandacht wordt gevraagd voor Groningens slavernijverleden.  En ja, dat bestaat. Er is een stadswandeling georganiseerd met dertig plekken die verwijzen naar dat verleden. Eén van die plekken is dus de A-Kerk.

Hedy Tjin, illustrator en beeldmaker, heeft het kleed ontworpen. Het is de bedoeling dat Groningers een bijdrage leveren door het vervaardigen van een deel van het kleed. Voor het wandkleed wordt samengewerkt met het Textielmuseum in Tilburg.

Dus wil je meedoen met borduren, punchen, appliqueren en tuften meld je dan aan via vrijwilligers@groningerkerken.nl.Je kunt in de kerk aan de slag gaan en je kunt iets mee naar huis nemen om thuis een deel van het patroon uit te voeren.

Coördinator Rita Berghuis – Ensing vertelt: “Het wandkleedontwerp is geïnspireerd door Bayeux in Normandië (Fr), waar een wandkleed van 70 m bij 50 cm hangt. De overeenkomst is dat beide een verhaal vertellen. We willen een verhaal vertellen door het te tonen. Beelden zeggen heel veel. Het doel van dit project is dat er een bewustwording ontstaat omtrent het verleden. Het gaat dieper dan de Zwarte-Piet-discussie, belangrijk is de vraag te stellen: hoe gaan we met minderheden om.

Er wordt aan het kleed gewerkt door vrijwilligers, asielzoekers en profi’s. Op 1 juli moet het klaar zijn en dat gaat lukken. Het kleed wordt hier in de A-kerk geëxposeerd en daarna gaat het langs Groninger kerken. Het doek bevat zowel verhalende elementen als wapenschilden. Op donderdag 14 april is de officiële opening.”

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!