Een selectie van de Vrienden van het MADA en een deel van het bestuur van Buurtvereniging het A-Kwartier pakken samen op de Emma voor een vaartochtje langs de historische vloot in Groningen. Alles zit mee: een milde zon, een verfrissende bries, een fijn gezelschap en goede luim. De Emma kennen we, daar voeren we eerder al eens mee. In totaal zijn een kleine 70 schepen van de LHVBH uitgenodigd mee te doen. Ze komen uit het hele land en gaan zondag richting Assen.
Bij de steiger aan Reitemakersrijge stappen we op. Al kletsend, fotograferend en groetend varen we langs Kleine en Hoge der A naar de bocht van Ameland. We passeren de mooiste klassieke schepen, kano’s, supplanken, zeiljachten, roeibootjes en sloepen. We constateren een interessante trendbreuk. Was de verhouding mannelijke/vrouwelijke kapiteins heel lang 99/1, een emancipatiegolf stelt het bij tot ongeveer 95/5. De Emma-bemanning demonstreert deze middag, behoedzaam varend, de soms delicate relatie tussen brugwachter en schipper.
Museumpersoneel en vrijwilligers, bijgestaan door Emma-medewerkers schenken koffie of thee. Museummedewerker Zakina Muyres licht de tocht in een korte toespraak deskundig toe. Ik kijk om me heen en peil de waterrelatie van de opvarenden. Zelf heb ik, Fries nog wel, niets met water.
Van buurtverenigingsbestuurslid Mark weet ik het: hij draagt zorg voor de aanlanding van supertankers die in de Eemshaven LNG lossen. Als ik Liesbeth Fransen, coördinator vaartochten van de Emma en de ZK4, naar haar waterervaring vraag worden we ingehaald door een haastige Duitse kapitein. Liesbeth heeft vroeger veel in het Ganzediep te Kampen geroeid en gezeild. Inge Bousema heeft in haar jeugd gekanood in Vriezenveen en had later een Bruynzeel zelfbouw-zeilbootje.
We zijn gedraaid en varen weer richting Abrug en vervolgen de route langs het in de vorm van een telefoonboek gebouwde KPN-gebouw en passeren het Groninger Museum.
Dan Marieke. Zij vertelt veel met haar vriend in Kameleondorp Terherne in Friesland gezeild te hebben als fokkenist op een Simoun. Hilde van den Berg is kapiteinsvrouw en heeft net een kano op Marktplaats verkocht. Voordat we bij Museumbrug aanleggen vertelt Henk Hindriks, oud-docent en duikinstructeur dat zijn vader, destijds kapitein van een coaster, met man en muis voor de kust van Noorwegen in 1954 is vergaan. Onderzoek wees later uit dat de golven zes à 10 meter hoog waren. Ook zijn vrouw Hilde was duikinstructeur bij het Veenmeer.