Zo ongeveer elk begrip heeft zijn dag. Zo weten we allemaal wel dat 1 mei de dag van de Arbeid is, maar het is ook de dag van het lachen (World Laughter day), een combinatie die stof tot nadenken geeft. 3 Mei is de dag van de Persvrijheid en bovendien van de Astma, 4 mei is de dag van de Mijnwerkers en bovendien die van de Brandweerlieden. 2 september was het Wereld Kokosnootdag en 3 september Wolkenkrabberdag. 5 September was het Liefdadigheidsdag en 11 september, de dag dat ik dit schrijf, is het 9/11 Remembrance day en bovendien de dag van de Woud-martelaren en, wellicht toepasselijk maar te laat: Dag van de Eerste Hulp. U kunt zich overmorgen verheugen in Wereld Chocoladedag en de 15e in de internationale dag van de Democratie. De laatste zondag van deze maand is het de dag van de Doven.
Ik kan zo nog uren doorgaan, want er zijn duizenden dagen van en daar zijn ook lange lijsten van te vinden op internet.
U zult in deze lijsten vergeefs zoeken naar Sinterklaasdag, want het hele systeem is natuurlijk bedacht door Amerikanen en die zijn voornamelijk geïnteresseerd in het ergens geld uit slaan, maar cadeautjes geven? Nou alleen als dat nuttig is. En daar dan nog eens gedichten bij schrijven? Wat schuift dat?
Het begon allemaal in 1905 met de uitvinding van Moederdag, in 1909 wegens groot succes gevolgd door Vaderdag. Ergens in de twintiger jaren bedacht een slimme zakenman dat hij geld kon verdienen aan het ‘officieel’ maken van dagen en sindsdien is het hek van de dam. Elke dag is de dag van het geld. Dat geld moet betaald worden voor de officiële registratie, maar het idee was zo succesvol dat allerlei andere instanties, tot de Verenigde Naties toe, zich ook met deze windhandel zijn gaan bezighouden. Bovendien besefte men algauw dat men zich niet tot dagen hoefde te beperken, dus ontstonden de week van, de maand van en het jaar van, meestal getooid met het voorvoegsel National, International, of World.
Het leek me niet meer dan passend om een Nationale dag van het A-kwartier te organiseren, dus heb ik een aanvraag ingediend bij de National Day Calendar.
Ik hou U op de hoogte.