Ambulances voor Oekraïne, een benefietconcert in de A-kerk op 22 januari 2023

door | 24-01-2023 | Nieuws

Terwijl Rutte en Biden overleggen over de inzet van Patriotraketten in Oekraïne, het A-Kwartier zich voorbereidt op de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen, is in de A-kerk een benefietconcert met als doel met muziek een (tweedehands) ambulance voor Oekraïne proberen bij elkaar te krijgen. Aan accordeonist Oleg Lysenko zal het niet liggen. De flyer spreekt van een virtuoos musicus. En daar is geen woord van gelogen. We krijgen de kans naar een hogeschoolaccordeonist te luisteren die zijn instrument laat klinken als een orgel, zeg maar gerust een compleet orkest. 

Lysenko begint het goed bezochte concert met vijf muziekstukken die naadloos passen bij op een video getoonde beelden. De beelden tonen ontberingen tijdens het Stalin-regime, met de van narigheid overlopende Siberische kampen en eindigen hoopvol met een vrij Oekraïne, ‘Slava Ukraini’. Je hoort de verschillen tussen gevangenschap en vrijheid. Doe de ogen dicht en luister associërend. De muziek gaat van atonaal stormgeluid naar echte muziek. Van de winter via het voorjaar naar de zomer. Van zware marstempi naar lichte en luchtige, bijna zwevende melodielijnen. Afwisselend snel en langzaam, stoer en elegant, hier woest, daar kabbelend, donker en helder. 

Lysenko haalt alles uit zijn instrument. Hij tokkelt, drumt, aait, strijkt en vleit, speels muzikale lucht trekkend en duwend verplaatsend, een tovenaar op de accordeon. In het tweede deel wordt Oleg bijgestaan door Tanja Kolisnyk en het koor Femmes Majeures dat is aangevuld met een sectie tenoren en bassen. Niets ten nadele van de vrouwen maar het zijn vooral ook die mannen die het koor een basis geven, een sterk fundament. We horen een lied over overvliegende ooievaars, een gebed voor Oekraïne en het publiek wordt uitgenodigd het refrein van het overbekende partizanenlied Bella-Ciao mee te zingen. 

Dan nog een Oekraïens strijdlied en aan het eind het Oekraïens volkslied voordat Lysenko besluit met een uitstapje naar de bakermat van de accordeon, Parijs met het door menigeen meegeneuriede Sous Le Ciel de Paris. Bij de uitgang kan geld worden gedoneerd voor een meer dan broodnodige ambulance voor Oekraïne. Het slotapplaus klinkt warm en luid. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!