Bezoek aan het BlockHouse

door | 22-10-2022 | Nieuws

Op vrijdagochtend 21 oktober waren negen bewoners van het Pompplein (Schuitemakersstraat/ Reitemakersrijge) op bezoek in het BlockHouse, gelegen tussen deze beide straten. De buurtbewoners wilden het gebouw graag eens van binnen zien en werden hartelijk ontvangen door conciërge Theo Ketting. Natuurlijk werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om te praten over recente overlast zoals nachtelijke serenades vanuit een studio grenzend aan onze tuin.

Het BlockHouse is op dit moment in bezit van Temporary Home C.V. met eigenaren in Dokkum en het midden van het land. Conciërge Theo werkt 24 uur per week in en rond het gebouw en wordt opgeroepen bij overlast/ noodgevallen, secretaresse Irene ondersteunt afwisselend wel of niet op locatie. Vergeleken met bij de opening van het BlockHouse is er minder permanent toezicht. Wel is er een noodnummer, dat ook (met succes) gebruikt is om melding te maken van de nachtelijke zangpartijen.

Theo en Irene ontvangen ons op het kantoor in studio 16 van het BlockHouse met koffie en koek. Er wordt ons uitgelegd dat de ‘shortstay’-appartementen alleen gehuurd kunnen worden door mensen die niet eerder in Groningen hebben gewoond en voor maximaal een half jaar. Wanneer een studie één jaar duurt is dat ook mogelijk. Mensen die langer in Groningen blijven, moeten daarna een ander onderkomen zoeken. Naast studenten zijn dit ook tijdelijke medewerkers van de universiteit. Permanente(re) bewoning is niet toegestaan. 

Na de koffie krijgen we een rondleiding door het BlockHouse en bekijken we kleine en grote studios. Via de fietsenkelder komen we in het souterrain dat wellicht aan Minerva als atelier verhuurd gaat worden. In een grote ruimte grenzend aan de Schuitemakersstraat is horeca gepland, maar zover Theo en Irene weten zijn daar nog geen concrete plannen of vergunningen voor afgegeven. Bij de wasruimte merkt Theo op wekelijks een nieuwe garderobe te kunnen uitzoeken omdat bewoners hun was laten slingeren.

Al lopend door het complexe gebouw, met zijn vele gangen, trappen, liften en ongelijke niveaus, hebben we het over kleine klachten als brandmelders die vaak en lang afgaan, sigarettenpeuken die naar beneden worden gegooid en de vraag waar het mooie kunstwerk van de binnenplaats is gebleven.

Ook vragen we naar de nieuwe hekken aan de Reitemakersrijge en Schuitemakersstraat, die sommige buurtbewoners een doorn in het oog zijn omdat ze de doorgang belemmeren. De hekken zijn geplaatst om overlast van dealers en zwervers op het binnenplein te stoppen. Het plan is dat de hekken overdag open zullen zijn en in de avond gesloten. Dat de hekken nodig zijn is jammer, maar we zijn blij dat de doorgang in ieder geval overdag open blijft. Camerabewaking is aanwezig op het plein en de fietsenstalling om overlast voor de BlockHouse-bewoners te verminderen. 

Al met al was het een informatieve rondleiding en prettig om conciërge Theo te leren kennen. Hij is altijd bereikbaar voor vragen, klachten en andere opmerkingen en te bereiken op info@blockhouse.nl. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!