De 4 mijl – het A-kwartier als onneembare vesting

door | 10-10-2022 | Nieuws

Al meer dan 10 jaar doe ik mee aan de 4 mijl. Als hardloper is dit een leuke jaarlijkse conditietest en met een bedrijventeam meelopen is ook nog eens gezellig. Maar als bewoner van het A-kwartier is de 4-mijl een jaarlijks terugkerende afsluiting van je straat van de buitenwereld, in ons geval de Schuitemakersstraat. 

Je zou denken dat je na ruim 10 jaar wel weet hoe en waar de afsluitingen zijn, maar toch weet de organisatie ons elk jaar weer te verrassen. Het ene jaar staan er kledingwagens voor de deur, het andere jaar krijg je pasjes voor toegang tot afgesloten wegen, hekken waar je het ene jaar met de mededeling ‘ik woon hier’ wel doorheen komt en het andere jaar niet – het is altijd weer een gok of en hoe wij ons huis kunnen bereiken. En soms kun je in theorie wel bij de voordeur komen, maar staan er enkele honderden hardlopers op je pad waar je je een weg doorheen moet banen. Ik laat maar buiten beschouwing dat ik rondom het 4-mijls-weekend jarig ben, maar heb opgegeven dit te vieren omdat bezoekers niet eens kunnen komen. 


Gelukkig heb je daar als deelnemer weinig last van. Nog vóór de definitieve afsluiting begaf ik me naar het Academiegebouw voor het uitdelen van de startnummers en het maken van de jaarlijkse groepsfoto van de RUG-teams. Na de finish kunnen we door de Lutkenieuwstraat een sluiproute nemen naar de Broerstraat waar de RUG-lopers worden getrakteerd op een gezellige borrel. En als je daar maar lang genoeg blijft hangen zijn de meeste hekken weg en strompel je stijf van de spierpijn via de normale route weer naar huis. 

Voor de A-kwartier-bewoners die zich jaarlijks ergeren aan de afgesloten straten en de drukte in de buurt heb ik maar één tip: doe mee. Je bent een groot deel van de dag onder de pannen zodat je er weinig van merkt. Als je met een bedrijf meeloopt is er altijd een borrel na afloop in een café in de binnenstad. En zo niet, na de finish op de Vismarkt sta je, zelfs met omweg, jaloersmakend snel onder de douche om daarna de rest van de middag uit te puffen op de bank. Topdag gegarandeerd!

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!