De “Groningse terugroepactie” van wethouder Bloemhoff (column)

door | 8-04-2024 | Columns, Nieuws

Een “mission impossible”, zo karakteriseerde demograaf Jan Latten de ‘Groningse terugroepactie’, een initiatief van wethouder Carine Bloemhoff om ‘young professionals’ die in Groningen hebben gestudeerd ervan te overtuigen dat Groningen niet alleen als studentenstad, maar ook als werkstad veel te bieden heeft. Naast de universiteit als grootste werkgever, staan ook het UMCG en ambitieuze, innovatieve bedrijven hier om hen te springen. Volgens haar denken de Groningse studenten echter dat in Groningen vrijwel geen carrièrekansen zijn en beter verkopen van de stad als werkstad moet deze misvatting uit de wereld helpen. 

Om ook de aandacht te trekken van al vertrokken studenten besloot ze eind vorig jaar samen met Anniek Ottens van het Groningse marketingteam tot een posteractie in het centrum van Utrecht en op de Zuidas in Amsterdam: ‘Hey young professional! Zin om je toekomst een boost te geven?‘ Kom dan terug naar Groningen. Voor de NOS aanleiding voor een nieuwsitem, waarin  emeritus hoogleraar van de UvA en jarenlang demograaf bij het CBS Jan Latten aan het woord werd gelaten: “Je hoort wel eens verhalen dat mensen teruggaan, maar dat zijn een paar pensionado’s. Die zijn ook binnen een paar jaar dood. Dus daar heb je niet zo veel aan.” En de internationale bedrijven zitten meer in de Randstad: ‘die betalen meer”. Zijn vernietigende oordeel over de actie van de wethouder werd nog kracht bijgezet door een filmpje, opgenomen op een gala van de economische en bedrijfskundige faculteitsvereniging. De geïnterviewde studenten zijn het roerend met elkaar eens: ze willen een succesvolle, uitstekend betaalde carrière en daarvoor moet je niet in Groningen maar in de Randstad zijn, waarbij Amsterdam veruit favoriet is. 

Ik zou met veel genoegen een analyse loslaten op het deze ‘mission impossible’ van Carine Bloemhoff.  Wat is hier mis gegaan? 

Maar, als teruggekeerde pensionado weet ik mijn door Latten aangewezen plaats. En die plaats aan de rand van het graf eist beperking. In het verlengde van de serie op deze site over stamgasten en die over studeergasten heb ik daarom gekozen voor het schrijven van een korte serie over terugkeergasten in het A-kwartier. Waarvan zijn ze terug gekomen? Wat brengen ze mee? Wat zoeken ze hier? Op grond van mijn eerste onderzoeksresultaten ga ik ervan uit dat de serie een positief beeld zal schetsen van Groningen als werkstad.  

De eerste aflevering volgt binnenkort.

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!