Zeg je dat wel eens tegen jezelf of je huisgenoten: “Kom, ik ga eens een rondje om,” of iets dat daarop lijkt?
Het schijnt een eeuwenoude traditie te zijn, van China tot aan Europa. Wijsgeren als Lao Zi en Aristoteles liepen al in hun tijd een rondje om. Wandelen als bron van inspiratie en nieuwe ideeën. Als combinatie van een fysieke en mentale oefening. Of gesegmenteerd naar stappen, is iedere stap die je zet een stap in de verkenning van de wereld en wellicht ook van jezelf. Enfin, best hippe dudes, die ook in deze tijd wellicht een schare fans op TikTok zouden hebben.
Maar ze zouden wel concurrentie hebben van de diverse apps die je stappen bijhouden, je BMI meten, je hersenactiviteit stimuleren of gewoon wat weetjes uit de buurt opdoen. En dan is er nog de keuze voor het tijdstip.
Uit de Tweede Wereldoorlog stamt bijvoorbeeld de avondvierdaagse. Bedacht omdat wandeltochten overdag verboden waren. Ontstaan in het Gooi, maar na de oorlog overgenomen door andere gemeenten. Of juist wandelen in de ochtend, omdat de lucht dan nog heel fris is. Volgens healthy websites, liefst voor zonsopgang. Tja, kijk dan wel uit en wandel niet tegen teruglopend lallend uitgaanspubliek aan. Je frisse gevoel is dan wel snel over en verzwik geen enkel over hobbelige en loszittende stenen in het donker.
Kortom, de keuze voor het rondje is reuze, maar blijft eigenlijk ook heel simpel. Of je voorkeur in het donker of in het licht ligt, loop je eigen rondje om en verzin er eens wat bij met al die apps of juist wat af.
Het A-Kwartier is perfect voor al die rondjes, al dan niet met historische insteek. De zelfverzonnen wandeling met de vier elementen water, aarde, lucht en vuur is favoriet. Elke keer een andere invulling. Langs het water, de haven en de grachten, op de aarde van de stenen pakhuizen en hippe nieuwbouw en oh ja, al die geveltuinen. Kijk ook eens omhoog naar de Groningse luchten en rond je wandeling af met een warm kopje koffie of thee. Gooi er eens een achtje tussendoor, of een baldadig vierkantje. Hoe je je rondje ook loopt, vergeet niet om aan het eind naar je thuishonk te lopen. Vooral dat laatste is mijn favoriet.