Lage der A: straat-in-beeld III

door | 30-11-2022 | Nieuws

Er zit altijd een risico in als je een negatief adjectief in een straatnaam propt: ‘klein’, ‘achter’, ‘duister’, ‘laag’. Vooral tegenover een straat met ‘hoog’, ‘licht’ of ‘voor’ in de naam. Een beetje als een doorsnee vrouw met gemakschoenen, krulspelden en een schort naast een bloedmooie hooggehakte in bijenkorfkleedjes. Lage der A dus. Maar kijk, wat een uitzicht over het water met klippers, schoeners, buitenmodel catamarans, of de koningin onder de zeilers, het skûtsje.

Lage der A: wat een gevarieerd huizenaanbod. Verbouwde pakhuizen, een breiwinkel, kleine en grote grachtenpanden, garages (altijd met een wit kruis op de ervoor liggende straatklinkers geschilderd en een enkele met een kekke DS onder een stoflaag achter de beslagen ramen). Sommige panden hebben een schitterend gelukte ‘optopping’ (een extra woonlaag op het dak) die de strijd tegen de woonnood een tik in de juiste richting geeft.

Aan de Abrugzijde staan fietsen op de stoep geparkeerd, zonder uitzondering vechtend om een spaarzame parkeerbeugel. Wat een contrast met de slordig en ruim geparkeerde auto’s, badend in ruimte. De vergelijking met arme beursstudenten op een armzalig zolderkamertje tegenover verwende rijkeluiskids met kamers met kroonluchters, dient zich aan. Voor de buurtvereniging ligt hier nog een gouden kans Groningen op te stuwen naar ecologisch verantwoorde verkeersstromen.

December is voor Lage der A wat elf november voor kinderen is: een waar feest, met zijn exuberante, sprookjesachtige, doch energieverslindende verlichting, met uit elke op een kier staande voordeur de mooist denkbare, meerstemmige koormuziek klinkend, altijd ondersteund door superieure orgelmuziek. De decembermaand tilt de straat naar ongekende hoogtes. Onregelmatige straatklinkers voelen als een gevlinderde, gladgeplaveide vloer, stinkende straatputten ruiken als een na de was geopende wasmachine, te vroeg en onoordeelkundig geknotte, armzalige bomen worden sierlijke loofdragers en rokende fijnstof verspreidende houtkachelschoorstenen worden romantische kampvuurtjes. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!