Leergasten: Anastasiia uit Oekraïne 

door | 16-02-2023 | Nieuws

Op een zaterdagochtend in februari ontmoet ik Anastasiia uit Oekraïne. Ze heeft tijdens een expositie van Oekraïense kunstenaars in de A-kerk samengewerkt met Inge van de Reitemakersrijge, en wilde wel meewerken met dit interview. Anastasiia woont in Blockhouse sinds juli, en studeert Public International Law op de Rijksuniversiteit Groningen, een Master-programma van één jaar. 

Ik vraag haar waarom ze Groningen heeft uitgekozen. Ze vertelt dat Nederlandse universiteiten populair zijn in Oekraïne, omdat er veel Engelstalige programma’s zijn en alle Nederlandse universiteiten in de top-100 staan. Vooral Groningen schijnt een goede naam te hebben. Dit is interessant om te horen vanuit mijn perspectief (ik werk op de universiteit) waar er discussie gaande is om de instroom van internationale studenten te beperken. Zoals bijvoorbeeld het weer aanbieden van programma’s in het Nederlands, om het moeilijker te maken hier te komen studeren. Maar, mond-tot-mond-reclame kan lang effect hebben, dus de huidige maatregelen om marketing te verminderen zullen niet snel veel resultaat hebben. 

Anastasiia was al toegelaten op een universiteit in Estland, waar het goedkoper wonen en studeren is, toen ze vlak voor de zomer een beurs kreeg om deze studie te bekostigen. Dat leidde tot een ander probleem: het vinden van woonruimte op zo’n korte termijn. Ze boekte een hotel voor 3 dagen in juli, en had geluk – via een whatsapp groep kwam ze op het spoor van Blockhouse, waar iemand net een boeking annuleerde. Daar is ze op gesprongen en nu woont ze met plezier in Groningen. 

Groningen is haar eerste ervaring met in het buitenland wonen, ze vindt de stad erg prettig omdat alles er is en het minder druk en duur is dan bijvoorbeeld Den Haag of Amsterdam. Ook vindt ze het milde klimaat in Nederland prettig. Het Blockhouse is prima, haar kamer is fijn en de locatie is geweldig. Ze kan overal lopend heen, behalve haar examens op Zernike waarvoor ze tot nu toe de bus heeft genomen omdat ze fietsen nog niet heeft aangedurfd. Haar kamer is wat aan de dure kant, maar de staff van Blockhouse is aardig en behulpzaam en er zijn kleine attenties voor bewoners zoals gratis sloffen bij aankomst en chocola met Sinterklaas. 

Dus in het algemeen is haar Nederlandse ervaring prima en hoopt Anastasiia om hier werk te kunnen vinden na haar afstuderen. In haar vrije tijd heeft ze alle musea in Groningen al bezocht, waarvan GRID haar favoriet was, naast haar bezoek aan de ‘gewelven’ van de A-kerk. 

Natuurlijk hebben we het ook even over de situatie in Oekraïne. Ze maakt zich zorgen over familie en vrienden daar, ook haar stad was bezet tijdens de start van de oorlog een jaar geleden en men is bang dat Putin weer zal aanvallen. Ze voelt daarom ook de druk om haar studie in één jaar af te hebben en snel werk te vinden zodat ze eventueel haar familie in Oekraïne financieel kan ondersteunen. Dit maakt haar studietijd in Groningen wel wat minder ontspannen dan ze zou willen. 

Maar, in conclusie kunnen we stellen dat we in Anastasiia een leuke en betrokken buurtgenoot hebben, in ieder geval voor één jaar. 

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!