Leergasten deel II: Lyuben uit Bulgarije

door | 12-12-2022 | Nieuws

Op een koude zaterdagmiddag in november komt de A-kwartier-redactie bijeen voor een groepsfoto op de steiger bij de Reitemakersrijge. Daar ontmoeten we Lyuben uit Bulgarije, die daar even zit met zijn skateboard en een blikje frisdrank. 

Lyuben is ook inwoner van het A-kwartier, hij woont in de Westerhavenstraat en heeft wel even tijd voor een kort interview. Zoals de meeste jonge internationals in Groningen, is Lyuben hier om te studeren. In zijn geval International Business Administration aan de Hanzehogeschool. 

Ik vraag hem over het lastigste punt van verhuizen naar Groningen: was het moeilijk om een kamer te vinden? En ja, helaas, was het ook voor Lyuben een verschrikking. Hij dacht dat hij vanuit Bulgarije een kamer gevonden had, maar toen hij in de zomer in Groningen aankwam bleek de kamer niet te bestaan. Klassiek geval van scamming dus, maar bij de politie aangekomen voor aangifte bleek dat ze er weinig aan konden doen, omdat dat rond die tijd zo’n 30 keer per dag (!!) gebeurt. 

Ik voel wederom plaatsvervangende schaamte over hoe deze oplichters gebruik maken van het kamertekort om kwetsbare internationale studenten geld afhandig te maken. Met Lyuben kwam het gelukkig snel goed, hij betrok een kamer in een hostel en een paar dagen stuitte hij per toeval op het internationale studentenhuis in de Westerhavenstraat, waar hij nu met plezier woont met 5 huisgenoten. Het is helaas maar voor één jaar, maar hij hoopt tegen die tijd een groter netwerk te hebben zodat het makkelijker is een nieuwe kamer te vinden voor de resterende twee jaar van zijn opleiding. 

Over Groningen is Lyuben positief, vooral over de infrastructuur: ruimte voor fietsers en verschillende parken maken het voor hem fijn om de stad te ontdekken op zijn fiets of zijn skateboard. Ook de Sinterklaasintocht vond hij leuk om te zien, hij kon het lekker warm volgen vanuit het raam van zijn kamer. 

We hopen Lyuben nog vaak voorbij te zien komen op zijn skateboard!

Misschien ook interessant voor jou

Wilt u onze
vereniging
Steunen?

N

Een persoonlijke contributie bedraagt € 12,50 p/j.

N

Voor een huishouden van 2 of meer personen is deze slechts € 17,50 p/j.

N

U kunt zich aanmelden met uw NAAM, ADRES,POSTCODE en E-MAIL via hetakwartier@gmail.com o.v.v.”Lidmaatschap”
We nemen per omgaande contact met u op!